03.10.2016 Zdravlje deteta

10 najčešćih „tačkastih“ bolesti

Bebe i mlađa deca podložni su različitim bolestima koje se manifestuju osipom na koži. Pomoći ćemo vam da uočite, prepoznate i lečite deset najčešćih.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

 

1. MALE BOGINJE

Simptomi malih boginja jesu visoka temperatura, crvene, suzne oči, curenje iz nosića, suvi kašalj i crveni osip na koži koji se formira u vidu većih polja. Osip se javlja tri ili četiri dana nakon pojave prvih simptoma.

KOLIKO JE OZBILJNO?

Kad posmunjate na male boginje, u roku od 24 sata odvedite dete lekaru. Lečenje je simptomatsko, primenjuju se topli oblozi i povećan unos tečnosti zbog povišene temperature. U izuzetno retkim slučajevima – ako se jave komplikacije (upala pluća ili mozga) – male boginje mogu da ugroze život deteta.

2. ZAUŠKE

Karakterišu ih visoka telesna temperatura, oticanje pljuvačnih žlezda najčešće sa obe strane vilice, ispod i ispred ušiju, te bol tokom žvakanja i gutanja hrane. U 30 odsto slučajeva simptomi se uopšte ne javljaju.

KOLIKO JE OZBILJNO?

Ukoliko se bolest odvija uobičajenim tokom, bez komplikacija, vaše dete oporaviće se za desetak dana. Ako počne da povraća, stalno je pospano i ima glavobolje ili mu se pak na koži pojavi osip, odmah se obratite lekaru! Naime, postoji mogućnost da se radi o meningitisu, koji se ponekad javlja kao „pratilac“ ove infekcije. Lečenje je simptomatsko, daju se medikamenti protiv povišene temperature i bolova, a hrana treba da bude tečna i meka.

3. RUBEOLA

U pitanju je blaga virusna infekcija koja uzrokuje pojavu sitnog, crvenog osipa na koži. Ponekad je praćena i oticanjem limfnih čvorova iza ušiju. Osip ne izaziva svrab i obično se povlači nakon tri dana.

KOLIKO JE OZBILJNO?

Ruboela može da bude izuzetno opasna po još uvek nerođene bebe, zbog čega je potrebno sprečiti svaki kontakt trudnice sa zaraženim detetom. U slučaju da ste u drugom stanju i da ste došli u kontakt sa obolelim detetom, obavezno se obratite svom lekaru. On će uraditi analizu krvi koja će pokazati da li ste otporni na ovo oboljenje. Inače, lečenje ove infekcije ne zahteva nikakve promene uobičajenog načina života, uključujući i navike u vezi sa ishranom.

4. OVČIJE BOGINJE

Većina dece oboli od ove vrste boginja do pete godine, a gotovo svi mališani preleže ih do desete. Na početku oboljenja, dete najčešće oseća opštu slabost i ima povišenu temperaturu. Nakon toga, pojavljuju se crvene fleke po telu koje će se, nakon dan ili dva, pretvoriti u vodene plikove. Raširenost boginja po telu je individualna – neka deca dobiju tek nekoliko mehurića, dok se kod drugih plikovi javljaju po celom telu, kako na koži tako i na sluzokoži.

KAKO POMOĆI DETETU

Povišenu telesnu temperaturu snižavajte na uobičajen način i dajte detetu dosta tečnosti. Da biste ublažili svrab, kupajte ga u mlakoj vodi u kojoj ste rastvorili sodu bikarbonu. Takođe, koristite specijalni losion ili puder koji ublažava svrab. Obucite detetu komotnu pamučnu odeću da biste sprečili iritaciju kože.

KOLIKO JE OPASNO?

Ovčije boginje spadaju u kategoriju blagih virusnih infekcija, ali je neophodno da zaraženo dete ne dođe u kontakt sa trudnicom. Ukoliko se žena zarazi u ranoj trudnoći, postoji opasnost od pobačaja i kongenitalnih poremećaja ploda.
U veoma retkim slučajevima, ovčije boginje mogu da dovedu do pojave encefalitisa (upale mozga).

5. INFEKCIJA USTA, ŠAKA I STOPALA

Ova blaga virusna infekcija najčešće se javlja kod beba i male dece. Manifestuje se povišenom temperaturom, gubitkom apetita, otežanim gutanjem i ranicama u ustima, na šakama, a ponekad i na stopalima. Ranice u ustima najčešće se pretvaraju u plikove.

KAKO POMOĆI DETETU

Plikovi u ustima mogu da se pretvore u čireve. Ispirajte detetovu usnu duplju blago slanim rastvorom i dajte mu da pije što više tečnosti (na primer, vode i mleka). To bi trebalo da mu pomogne i olakša simptome.

KOLIKO JE OPASNO?

Ne naročito, iako čirevi, koji mogu da se razviju iz plikova, ponekad opstaju i po mesec dana. Nakon što vaše dete preleži ovu infekciju, ne postoji mogućnost ponovnog obolevanja jer stiče trajni imunitet.

6. PETA BOLEST (Erythema infectiousum)

Ovo oboljenje karakteriše crveni osip na obrazima (zbog čega dete izgleda kao da je dobilo šamar). Obično se javlja kod mališana starijih od dve godine, i to u proleće. Osim osipa, koji se prvo javlja na obrazima a potom može da se proširi i na ruke, noge i trup, dete će imati i povišenu telesnu temperaturu.

KAKO POMOĆI DETETU

Protiv povišene temperature dajte mu paracetamol (ako je starije od tri meseca) i dosta tečnosti. Osip će se povući za desetak dana.

KOLIKO JE OPASNO?

Infekcija se najčešće javlja u blagom obliku, ali može da izazove komplikacije u slučaju da vaš mališan ima određenih problema sa imunitetom ili neki krvni poremećaj. Ukoliko se trudnica zarazi, moguća je pojava spontanog pobačaja, zbog čega svoje dete, sve dok traje osip, ne smete da dovodite u kontakt sa budućim mamama.

7. VIRUSNE BRADAVICE (Molluscum contagiosum)

Reč je o virusnoj infekciji koja se obično javlja kod predškolske dece (ređe kod dece mlađe od tri godine i odraslih) i lako se prenosi direktnim kontaktom ili indirektno, na primer, preko bazenske vode. Simptom ove infekcije je svetlocrveni, sjajni i obično grupisani osip, koji se pojavljuje prvo na licu, a potom se širi po celom telu (ruke, noge, trup, ređe tabani). Nakon određenog vremena koža postaje suva i počinje da se peruta.

KAKO POMOĆI DETETU

Odvedite ga lekaru kako bi potvrdili dijagnozu. Kod većine dece pojavi se dvadesetak bradavica koje se povuku same od sebe, samo se vreme njihovog povlačenja razlikuje od deteta do deteta (kod nekih će se povući za nekoliko nedelja, a kod nekih za godinu dana).

KOLIKO JE OPASNO?

Ako je kod vašeg deteta došlo do pada imuniteta, posavetujte se sa lekarom, a ako su mu se bradavice pojavile i na licu, obratite se dermatologu da ih ukloni.

8. HERPES SIMPLEX (groznica)

Uzročnik groznice jeste jedna vrsta virusa herpesa. Nakon prve infekcije virus ostaje u organizmu i može da se reaktivira bilo kada, najčešće prilikom pada imuniteta. Infekcija se manifestuje pojavom malih plikova oko usta deteta, koji pucaju nakon nekoliko dana i pretvaraju se u krastice. Groznica zaceljuje sama od sebe za oko dve nedelje.

KAKO POMOĆI DETETU

Ukoliko plikovi izazivaju tegobe, istrljajte ih kockom leda i dajte detetu neko hladno piće. Takođe, možete u apoteci da kupite neko sredstvo, ali se prethodno posavetujte sa lekarom. Sprečite dete da dira groznicu i često mu perite ruke da biste sprečili širenje virusa.

KOLIKO JE OPASNO?

Isti virus koji izaziva herpes može da uzrokuje bolest pod nazivom gingivostomatitis, koja napada bebe i malu decu. Radi se o pojavi bolnih čireva u usnoj šupljini, koje prate povišenje telesne temperature. Iako je ovo stanje za dete neprijatno, nije opasno. Dajte mu dosta tečnosti da biste sprečili pojavu dehidratacije.

9. ROZEOLA

Bolest počinje visokom temperaturom (i preko 40 stepeni). Dete je relativno dobro raspoloženo, iako „gori“. Grlo je crveno, dok su pluća čista. Za ovu bolest karakteristično je da se neposredno nakon pada temperature javlja osip. Prvo se uočava na trupu, a potom se širi na vrat, a nekad zahvati lice, ruke i noge. Osip se javlja u obliku crvenkastih tačkica različitih veličina koje nakon nekoliko dana izblede i iščeznu.

KAKO POMOĆI DETETU

S obzirom na to da se javlja visoka temperatura, neophodno ju je sniziti davanjem antipiretika namenjenih maloj deci (dakle, sve na bazi paracetamola). Takođe, potrebno je da lekar uputi dete na dodatna testiranja kako bi se isključile određene bakterijske infekcije, naročito meningitis koji se ispoljava sličnim simptomima.

KOLIKO JE OPASNO?

Deca se brzo oporavljaju od rozeole. Čim temperatura padne i osip se povuče, nestaju svi simptomi i mališan ponovo postaje veseo i raspoložen.

10. IMEPTIGO

Ova bakterijska infekcija kože najčešće se javlja na ustima i oko nosa, kao i na delovima tela koji su u direktnom kontaktu sa pelenama. Bakterija prodire kroz ranice na koži, koje obično nastaju kao posledica ojeda, uboda insekta ili ekcema. Osnovni simptom ovog oboljenja jeste crvenilo određenih delova kože na kojima izbijaju sitni plikovi. Oni vremenom pucaju i na tom mestu nastaju kraste.

KAKO POMOĆI DETETU

Osip ne izaziva bol, ali zato svrbi. Neophodno je da se javite lekaru koji će odrediti terapiju antibioticima, bilo u formi masti ili za oralnu upotrebu.

KOLIKO JE OPASNO?

Ne radi se o ozbiljnom oboljenju i, uz odgovarajuću terapiju, simptomi se povlače nakon nekoliko dana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije