04.05.2015 Zdravlje deteta

Alergija kod dece

Danas smo sve češće svedoci izloženosti zagađenoj okolini, hrani punoj konzervansa, aditiva i pesticida, a i sama priroda ponekad zna biti naš „neprijatelj“ – u doba cvetanja pojedinih biljaka. Smatra se da 5-10% populacije ima neki oblik alergijske bolesti, a sve je više alergičara među decom i mladima.

?????????

Alergijska predispozicija je nasledna. Obično neko od roditelja deteta sa atopijom ima neki oblik alergijske bolesti (u novije vreme za to se koristi termin „atopic march“).

Kada želimo sprečiti pojavu alergije prvenstveno je potrebno obratiti pažnju na prehranu kako bi sprečili alergije uzrokovane nutritivnim alergenima, paziti na lekove koje uzimamo te kontrolisati okolinu (u kući i na otvorenom) kako bi isključili delovanje inhalacijskih alergena.

Uzrast deteta kod kojeg se manifestuje alergija vrlo je važna jer se u određenoj dobi manifestuju određeni oblici alergijske bolesti. Tako se u dojenačkoj dobi najčešće javlja atopijski dermatitis i alergije na belančevine kravljeg mleka. U mlađem dečjem uzrastu (dakle do tri godine života) sve češće se javlja astma, a u starijem uzrastu alergije na pelud (čime su obuhvaćeni alergijski rinitisi i konjunktivitisi).

Izvor: PlivaPortal
Foto: Thinkstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije