02.09.2014 Zdravlje deteta

Autosedišta prljavija od WC šolje

Autosedišta za bebe sadrže dva puta više bakterija od klozetske šolje, jer vozači rekto nalaze vremena da temeljno očiste svoje automobile.

autosediste

Malo je ko mogao da pomisli da će posle ručnih tašni, kompjuterskih tastatura i mobilnih telefona, sedišta za vezivanje dece u kolima biti takvo leglo mikroba i to dva puta opasnije od toaleta.

Studiju je sprovela je grupa naučnika Univerziteta u Birmingemu. Oni su pod mikroskopom analizirali 20 sedišta i otkrili oko 100 bakterija i raznih gljivica po kvadratnom centimetru.

Istraživači su, poređenja radi, sproveli iste analize na WC šoljama na kojima su našli, u proseku, 50 bakterija po kvadratnom centimetru.

Bakterija na autosedištima nisu samo brojnije već pripadaju i puno opasnijim sojevima jer mogu da izazovu teža oboljenja. Posebno su izdvojene ešerihija koli i salmonela koje prouzrokuju dijareju, visoku temperaturu i infekcije. A prvi na udaru su deca, čiji je imunitarni sistem mnogo osetljiviji nego kod odraslih, upozoravaju naučnici.

Ljudi generalno nisu svesni opasnosti koje vrebaju iz njihovih prljavih automobila„, objasnio je za londonski list vođa istraživanja Mark Grifits.

Da bi ih izbegli, vozači bi trebalo redovno da ih čiste, iznutra kao i spolja, otprilike svakih 15 dana„, dodao je on.

Izvor: Mondo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije