15.05.2018 Zdravlje deteta

Bakterije su krive za loše raspoloženje deteta?

Vrištanje, vikanje i lupanje nogama… Da li vam zvuči poznato? Ne brinite, ovo je uobičajena scena kada su u pitanju dvogodišnjaci. Međutim, nova studija je otkrila da uzrok ovome može da bude i bakterija.

Prema najnovijoj studiji, raznovrsnost pojedinih bakterijskih vrsta može da utiče na ponašanje deteta, a posebno dečaka.

Istraživači sa Univerziteta u Ohaju su proučavali stomačne mikrobe kod 77 mališana starosti između 18 i 27 meseci.

U studiji, objavljenoj u žurnalu “Mozak, ponašanje i imunitet” (Brain, Behaviour and Immunity), istraživači su zamolili mame da prate ponašanje svojih mališana pomoću upitnika koji beleži 18 različitih osobina.

Naučnici su potom analizirali količinu i vrste bakterija u uzorcima dečje stolice.

Oni su utvrdili da su deca koja imaju najviše različitih tipova bakterija češće izložena pozitivnom raspoloženju, radoznaloti, impulsivnosti…

Naučnici ističu da rezultati daju naznake o tome kako (i gde) hronične bolesti kao što su gojaznost, astma i alergije počinju.

“Postoji puno dokaza da su crevne bakterije u interakciji sa hormonom stresa”, kaže doktorka Lisa Kristijan i dodaje da su u pitanju isti hormoni koji su umešeni u hronične bolesti poput gojaznosti i astme.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba 

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije