30.05.2014 Zdravlje deteta

BRUKSIZAM: Zašto deca noću škrguću zubima?

Nemojte paničiti ukoliko otkrijete da vaše dete noću zubićima proizvodi neobične zvuke, već primenite jednostavne metode kako do ove pojave ne bi došlo…

skrgutanje

Šta je, zapravo, bruksizam?

U medicini postoji nekoliko termina za ovu pojavu: bruksomanija, bruksizam ili odonterizam. Ovaj neprijatan problem nastaje kada u snu dođe do periodičnog grčenja mišića za žvakanje i stezanja vilice. Pravi uzrok ovog problema do danas nije poznat, ali se smatra da može biti, između ostalog, prouzrokovan poremećajem dubine sna, a iz istog razloga javljaju se i hrkanje, mesečarenje i košmari.

Koji je uzrok ove pojave?

Većina naučnika slaže se da je jedan od glavnih „krivaca“ stres. Kod dece koja su više izložena stresnim situacijama, te se teško suočavaju sa svojom emocionalnošću, češće dolazi do pojave bruksizma.

Sigurno ćete se zapitati s kakvim stresom se mališani mogu suočavati. Za odraslog čoveka dečji stres je beznačajan i nema težinu. Ipak, stavite se u njihov položaj i pokušajte da ih razumete. Izazivači dečjeg stresa mogu biti horor filmovi, kompjuterske igrice, konflikti među roditeljima ili vršnjacima, predstave i javni nastupi ili pak kontrolni zadaci u školi.

Stoga treba redovno razgovarati, naročito ukoliko znate da je dete u toku dana doživelo neku neprijatnost ili nešto što ga je uznemirilo. Ne smetnite s uma da ono neku situaciju može doživljavati mnogo dublje nego što možete i da zamislite.

Da li je potrebno lečenje?

Bez obzira na to što je dosta dece sklono bruksizmu, s vremenom ova pojava počinje da se javlja samo sporadično, a onda u jednom trenutku jednostavno nestane. Smatra se da kratke epizode (10 sekundi) škrgutanja ne zahtevaju nikakvo lečenje. Ipak, ujutro obavezno pitajte dete kako se oseća, da li ga bole zubi ili mišići lica, i ako su ti simptomi redovno prisutni, nemojte zanemarivati problem.

Ukoliko škrgutanje traje duže od nekoliko meseci ili pak godina, može doći do ozbiljnog oštećenja zuba. Osim toga, strada i zglob koji spaja gornju i donju vilicu, pa se u tom slučaju treba obratiti stomatologu kako bi vašem detetu napravio specijalne folije koje sprečavaju moguća oštećenja zuba. Međutim, čak i bez specijalne terapije, više od polovine dece koja pate od bruksizma prestaju sa škrgutanjem do 13. godine.

U težim slučajevima, kada se bruksizam teško leči ili razvija u starijem uzrastu, dete mora proći specijalne preglede kako bi se otklonila sumnja na epilepsiju.

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije

Upala uva kod dece

13.03.2017 Dete

Upala uva je jedno je od najčešćih oboljenja od kojih pate mališani, i to već od treće godine života. Statistika, koju su radili naučnici Univerzit...

pročitaj još