24.07.2014 Zdravlje deteta

Dijareja kod dece: Najčešći uzroci i lečenje

Dijareja je način na koji se telo rešava bakterija i najčešće traje od jedne do dve nedelje. Često je praćena povišenom temperaturom, povraćanjem, grčevima, a u slučajevima koji traju duže i dehidratacijom.

stomacni.virus

Zašto deca češće dobijaju proliv od odraslih i kako im možete pomoći?

Najčešći uzroci dijareje

Infekcija uzrokovana virusima poput rotavirusa, bakterijama poput salmonele ili parazitom kao što je Giardia lamblia najčešći je uzrok, a tu se posebno izdvajaju virusi. Uz proliv takvi virusi su često praćeni povraćanjem, bolom u stomaku, glavoboljom i povišenom temperaturom.

Pri lečenju proliva uzrokovanog virusom važno je sprečiti prevelik gubitak tečnosti. Ako imate odojče, češće ga dojite, dajte mu da pije vodu, kao i tekućinu protiv dehidratacije koja se možete nabaviti u svakoj apoteci. Razgovarajte sa doktorom o koracima koje treba preduzeti.

Malo starija deca mogu da piju sve kao i odrasli kako bi nadoknadila tečnost.

Trovanje hranom takođe je čest uzrok dijareje. Simptomi se obično pojavljuju vrlo brzo nakon konzumiranja sumnjive hrane te prolaze u 24 sata.

Lečenje takvog proliva isto je kao kod onoga kog uzrokuju infekcije. Pazite da dete bude dovoljno hidrirano i javite se doktoru ako simptomi potraju duže ili se pogoršaju.

Lekovi

Neki lijekovi mogu uzrokovati proljev, a među njima su i antibiotici. Za blagi proljev uzrokovan lijekovima pazite da dijete konzumira dovoljno tekućine te se javite liječniku koji će možda preporučiti smanjenje doze, promjenu prehrane, uvođenje nekog probiotika ili promijeniti lijek.

Ostali uzroci proljeva mogu biti iritabilna crijeva, Kronova bolest, alergije na hranu, celijakija i slične bolesti za koje je potrebno napraviti više pretraga.

Ako je dijete ili bliski član obitelji nedavno putovao izvan zemlje, osobito ako se radi o nekoj od egzotičnih zemalja, možda se radi o nekom specifičnijem uzroku pa razgovarajte s liječnikom o testiranju stolice.

Znakovi dehidratacije

Ako se usled proliva ili mučnine pojave sledeći simptomi, odmah se javite lekaru:

Vrtoglavica
Suva, lepljiva usta
Tamnožut urin, vrlo malo ili nimalo urina
Plač bez suza
Hladna, suva koža
Nedostatak energije.

Izvor: index.hr, M. G.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije