27.01.2015 Zdravlje deteta

Dragi roditelji, lagali su vas

Nema sumnje, vakcinacija je u našoj zemlji obavezna, jer tako najbolje štitimo zdravlje naše dece. Zabrinutost i roditeljsku brigu izazvalo je suprotno mišljenje stručne javnosti, ističe dr Gordana Timić, pedijatar DZ Dr Ristić.

vakcinacija 2

Dragi roditelji, lagali su vas da je vakcinacija štetna, da izaziva neizlečive bolesti i da svoju decu ne treba da vakcinišete. Dokaz za to su mnogi novinski članci koji svedoče o ispovesti roditelja koji nisu vakcinisali svoju decu.
Stručna javnost ističe, a Institut za Javno zdravlje Srbije na svom zvaničnom sajtu polovinom ovog meseca objavio je vest o sproveđenju оbаvеznе imunizаciје u Rеpublici Srbiјi u 2015. gоdini.

U zvaničnom saopštenju se navodi: Prеmа ugоvоru pоtpisаnоm izmеđu Rеpubličkоg fоndа zа zdrаvstvеnо оsigurаnjе i Institutа zа virusоlоgiјu, vаkcinе i sеrumе „Tоrlаk“, оbеzbеdićе sе prеmа plаnu pоtrеbа, 211.550 dоzа kоmbinоvаnе pеtоvаlеntnе vаkcinе zа vаkcinаciјu dеcе u prvој gоdini živоtа.

Plаnirаnа је vаkcinаciја dеcе оd nаvršеnа dvа mеsеcа živоtа (dеcа rоđеnа nаkоn 1.11.2014. gоdinе), kао i dеcе kоd kоје је iz оprаvdаnih mеdicinskih rаzlоgа privrеmеnо оdlоžеnа, а rоđеnа su prе 1.11.2014. gоdinе.

Dеcа kоја nе pripаdајu nаprеd nаvеdеnim kаtеgоriјаmа, а kоd kојih је vаkcinаciја zаpоčеtа ili оdlоžеnа iz nеmеdicinskih rаzlоgа tоkоm 2014. gоdinе, nаstаvićе dа sе vаkcinišu vаkcinаmа u sklаdu sа Prаvilnikоm о imunizаciјi i nаčinu zаštitе lеkоvimа, dо pоtpunе vаkcinаciје, prеmа tоm Prаvilniku, vаkcinаmа kоје su dоstupnе u dоmоvimа zdrаvljа.

Nedavno smo i mi na portalu objavili tekst o vakcinaciji dece u našoj zemlji. Načelnica Odeljenja Instituta za javno zdravlje Srbije za nadzor nad vakcinama, preventabilnim bolestima i za imunizaciju Goranka Lončarević tada je rekla da roditelji ne treba da se plaše vakcina.

Najznačajnije odgovore u vezi sa vakcinacijom u našoj zemlji, dala nam je dr Gordana Timić, pedijatar u DZ Dr Ristić.

vakcine by antpkr

Zašto je vakcinacija neophodna u najranijem detinjstvu?

Neophodno je istaći svim roditeljima da je vakcinacija neophodna zbog nezrelosti imunog sistema beba u najranijem uzrastu. Vakcina obezbeđuje otpornost organizma protiv opasnih infektivnih bolesti.

Šta antitela „rade“ u organizmu?

Ukoliko dete dođe u kontakt sa opasnim izazivačem bolesti, antitela ga brane od iste.

Zašto su roditelji uplašeni?

Roditelje treba razumeti, jer svom mališanu žele najbolje. Zbog suprotnih mišljenja stručne javnosti, koja su konstantno prisutna u medijima, svakako da su roditelji zabrinuti. Kako bi zabrinutost nestala, svaki roditelj treba dobro da se informiše, pre svega kod bebinog pedijatra.

Ako roditelj sam treba da nabavi vakcinu, gde je sigurna kupovina?

Najsigurnije je vakcinu nabaviti u registrovanim apotekama za promet vakcina.

Šta je vaš savet, kako umiriti uplašene i zbunjene roditelje?

Ponavljam, roditelje treba razumeti, njihova zabrinutost je na mestu. Međutim, razgovorom i detaljnim objašnjenjem o cilju vakcinacije u okviru pedijatrijske službe, sigurna sam da se svaki roditelj može umiriti. Kad mami i tati date činjenice koje potvrđuje nauka i praksa, svako razuman će svoje dete vakcinisati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije