24.08.2014 Zdravlje deteta

Gasovi i nadut stomačić: Kako pomoći bebi

Većina beba koja se hrani veštačkim mlekom pati od gasova i nadutog stomačića. Objasnićemo kako nastaju ove tegobe i kako pomoći bebi da ih se oslobodi…

nekolku-soveti-okolu-pojavata-na-grcevi-kaj-bebinjata-1

Gasovi nisu ništa drugo nego vazduh koji ostaje zarobljen u bebinim crevima nakon što ga ona, sisajući, proguta. Mada na tržištu postoje specijalne bočice i dude s ventilom za odvođenje suvišnog vazduha, beba će ga, u većoj ili manjoj meri, ipak progutati.

To se dešava i deci koja se hrane majčinim mlekom, ali je manje izraženo pošto je dojka ”konstruisana” tako da odojče ustima napravi vakuum oko bradavice, čime se umnogome onemogućava prodor vazduha u mleko. Osim toga, beba može sama kontrolisati brzinu proticanja mleka praveći pauze tokom hranjenja.

Sve ovo je u ishrani pomoću flašice gotovo nemoguće postići, pa balončići vazduha iz posisanog mleka preko želuca „putuju“ do creva, u kojima ostaju zarobljeni izazivajući pritom dobro poznate tegobe.

Da biste smanjili količinu vazduha koju će beba progutati, povedite računa o tome u kojem položaju hranite dete. Što je položaj viši, manje će se vazduha zadržati u bebinom želucu. Dakle, umesto da je držite u ležećem položaju, potrudite se da beba zauzme polusedeći ili sedeći položaj.

Na taj način mleko (zajedno s balončićima) ulazi u želudac pod oštrijim uglom, čime se smanjuje procenat balončića koji se zadržavaju u želucu. Osim toga, cucla tokom procesa hranjenja sve vreme mora biti do vrha ispunjena mlekom. Ovim se postiže dvostruka korist: balončića je manje, a smanjuje se i njihova veličina.

Prirodno izbacivanje balončića

Pojedine bebe same uspevaju da se oslobode viška vazduha: neke podrignu neposredno nakon hranjenja dok neke to učine štucajući (ponekad i toliko dugo da se roditelji zabrinu). U oba slučaja bebironi se na prirodan način oslobađaju pritiska u stomačiću i to ne treba da brine mame i tate.

Ponekad se dešava da prilikom prodrigivanja beba izbaci određenu količinu mleka: ta pojava naziva se bljuckanjem i spada u prirodni ”paket mera” borbe protiv balončića u želucu, pa je ne treba brkati s povraćanjem. Njene loše strane jesu neprijatan miris zgrušanog mleka i – fleka na maminoj odeći.

”Nasilno” izbacivanje vazduha

Neke bebe prirodno su ”talentovane” za podrigivanje, bljuckanje i ”ispuštanje golubova”, dok nekima to nikako ne polazi za rukom. U tom slučaju potrebna im je pomoć. Evo nekoliko načina kojima ćete podstaći bebu da podrigne i izbaci suvišan vazduh iz stomačića:

* Neposredno po završetku hranjenja podignite dete u uspravan položaj, položite ga preko svog ramena, a zatim ga nežno lupkajte po leđima dok ne podrigne. Ne zaboravite da prethodno zaštitite odeću!
* Stavite dete da sedi u vašem krilu, nagnite ga napred postavivši mu jednu ruku ispod grudi, a drugom mu trljajte leđa.
* Ako prethodna sva saveta ne daju rezultate, možda će treći pomoći: postavite bebu da leži potrbuške preko vaših kolena. Nežno joj pritiskajte leđa duž kičme, a kolena cupkajući podižite gore-dole.

Autor: Life Content, M.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije