lečenje gripa kod dece
15.04.2022 Zdravlje deteta

Grip kod dece: kako ga lečiti?

Taman smo poskidali maske i odahnuli nakon dve godine, a novi virus je počeo da kosi decu. Epidemija gripa ovog aprila uzela je maha u vrtićima i osnovnim školama. Pedijatar Nataša Jovanović, DokTok lekar, savetuje šta da radite ako vam dete dobije grip.

Otkud gripu u aprilu?

Poslednje dve godine praktično nismo ni imali grip zbog Covid epidemioloških mera (radilo se od kuće, nastava je bila online, nije bilo putovanja ni okupljanja, svi su nosili maske), međutim, vraćanjem uobičajenom načinu života vratile su se i tradicionalne zimske respiratorne infekcije : rinovirus, adenovirus, RSV, parainfluenza, pa i grip. (Pročitajte i: Beba je prehlađena! Šta da radim?)

Simptomi gripa kod dece

Grip obično počinje iznenadnom visokom temperaturom u večernjim časovima, praćenom malaksalošću, glavoboljom, jezom i drhtavicom. Potom sledi bol u grlu, zapušen nos, suvi nadražajni kašalj. Temperatura je visoka, oko 39C, teško se obara, najčešće traje 3-4 dana. U prvim danima bolesti deca se žale na mijalgije – bol u rukama i nogama, leđima, do te mere da jedva ustaju iz kreveta, a oko 10% ima bol u trbuhu, povraćanje i proliv. Pri prvom pregledu obično vidimo „crveno grlo“ sa bolnim uvećanim žlezdama na vratu, „ zakrvavljene oči“, sekret u nosu, deca pričaju promuklo , kašlju suvo i nadržajno ali nalaz nalaz na plućima najčešće bude potpuno uredan.

Iako je temperatura u gripu uobičajena, deca mogu imati grip i bez povišene temperature, sa simptomima obične prehlade. Inkubacija ( vreme od kontakta sa zaraženim do ispoljavanja prvih simptoma) kod gripa je dva do tri dana, ali su deca zarazna i dan pre nego što se pojave prvi simptomi, i u narednih 7 dana (mlađa deca i duže). Stoga školarce sa gripom treba „povući iz škole“ na najmanje 7 dana . Školska deca i najčešće oboljevaju od gripa i ujedno su i najznačajniji prenosioci virusa pa nam u ambulanti često prijavljuju da je „pola razreda bolesno“.

Lečenje dece od gripa

Najveći procenat dece se potpuno oporavi za nekoliko dana, međutim grip treba „odležati“ , dok temperatura bar jedan celi dan ne bude ispod 37C. Mirovanje u krevetu i povećan unos tečnosti i naparavanje su prva terapija, uz obaranje temperature ibuprofenom ili paracetamolom. Savetuju se lagani obroci, domaća pileća supa, beli luk, med, propolis, borovnice, kupine, maline, aronija, plod crne zove ( može i u obliku koncentrovanog ekstrakta, npr . Sambucus sirup ili domaćih sirupa od plodova crne zove). Antivirusna terapija ( oseltamivir ) će biti preporučena pacijentima koji su u većem riziku da naprave teži oblik bolesti, što procenjuje lekar. (Pročitajte i : Kako se izboriti sa prehladom i gripom u trudnoći?)

Da li je grip opasan za decu?

I grip se može komplikovati , naročito kod mlađih od 2 godine i starijih od 65 godina i hroničnih bolesnika – u praksi se najčešće viđaju dehidratacije, akutne upale srednjeg uva, a kod starije dece sinuzitis. Oko 3% sve dece sa gripom dobije upalu pluća , obično najmlađa deca i deca sa hroničnim plućnim bolestima ( tipično budu par dana bez temperature pa se ponovo javi febrilnost preko 38C uz kašalj i malaksalost) , to su bakterijske komplikacije obično pneumokokom i stafilokokom, i zahtevaju brzo reagovanje antibiotskom terapijom. Kod male dece influenza se komplikuje i bronhiolitisom, laringotraheitisom, retko i febrilnim konvulzijama.

Starija deca se žale i na bol u mišićima nogu, uz otežani hod, tipično oko 3-4 dana bolesti se ujutru probude i žale da“ne mogu da stanu na noge“, bole ih listovi, „klecaju im kolena“ – to je znak benignog akutnog miozitisa (virusne upale mišića) koja je česta u gripu, koji se potvrđuje laboratorijski povišenim vrednostima kreatin kinaze u krvi, i leči se simptomatski, pri čemu je najvažnije mirovanje u postelji.

Grip se leči u kućnim uslovima do četiri dana, do kada je očekivano da prestane temperatura, zaostaće kašalj i do 10 dana po povlačenju temperature. Ukoliko se povišena temperatura održava duže od 5 dana, ili nakon intervala od 2-3 dana bez temperature se ona ponovo javlja, ili se i nakon sedam dana od početka bolesti održava malaksalost i sve teže disanje (ovo može da bude simptom i respiratornog pogoršanja i miokarditisa) treba se ponovo javiti na pregled lekaru. Ukoliko se u kontrolnoj laboratoriji održavaju leukociti < 4,0×109/l, apsolutni neutrofili < 1,0×109/l i trombociti < 150×109/l to je znak težeg oblika gripa i dete treba bolnički lečiti.

Prevencija gripa je ista kao i za Covid: izolacija bolesnika bar 7 dana, nošenje maski, pranje ruku. Vakcinacija protiv virusa gripa koja se svake godine sprovodi početkom jeseni, naročito je korisna za osobe sa hroničnim bolestima kod kojih se očekuje teža klinička slika gripa.

DokTok.rs

Ridofranz/GettyImagesPlus

još iz kategorije