18.06.2014 Zdravlje deteta

Imate poteškoća s dojenjem? Evo rešenja…

Ukoliko imate problema s dojenjem vašeg deteta, prvo što trebate proveriti je položaj u kojem bebu hranite.

dojenje

Ono što je najbitinije pri držanju bebe je da vam izabrani položaj bude udoban i da se možete opustiti pri dojenju. U svim položajima je važno da ste opušteni, imate dobar oslonac za leđa, ruke, jer ako dojenje krene u napetom položaju, morate tako ostati npr. sledećih 20 minuta pa će vam postajati sve teže i teže.

Takode, veoma je važno da je beba blizu dojke. Beba se može podbočiti jastucima ako je potrebno. Ne sme se vući samo bebina glava prema dojci, nego cela beba, i to okrenuta i glavom, prsima i trbuhom prema mami. Poželjno je da menjate položaje, pogotovo u prvim mesecima, jer svaki položaj uzrokuje drugačiji pritisak na bradavicu te se menja i intenzitet izvlačenja mleka iz pojedinih mlečnih kanala pa se smanjuje opasnost od začepljenja.

U bilo kojem položaju za dojenje trebali biste rukom pridržavati svoju dojku kako bi beba mogla pravilno uhvatiti bradavicu i areolu. Morate paziti da su prsti dovoljno udaljeni od areole, kako ne bi smetali bebinim ustima. Ako su vam dojke izrazito velike, možete sebi pomoći tako da ih držite stavljajući smotanu pelenu ili peškir ispod njih.

Kako bi beba pravilno uhvatila dojku, mora jako široko otvoriti usta pre nego prione na dojku. Bebe imaju refleks koji tome služi: kad ih bradavicom ili prstom podragate po ustima, ili po obrazu blizu usta, beba se okrene na tu stranu otvorenih usta, tražeci dojku (rooting refleks). Možete pripomoći bebi u otvaranju usta tako da ponavljate reč otvori jasnim glasom i da sama otvara usta, jer čak i novorođenčad pokušava imitirati izraze lica majke. Ako bebi baš i ne ide otvaranje usta, možete kažiprstom ruke kojom pridržavate dojku lagano pritisnuti bebinu bradu prema dole (ili palcem ako ne pridržavate dojku). Nakon što je beba jako otvorila usta, trebate brzim pokretom privući bebu i staviti joj u usta što veći deo bradavice i areole.

Takode, upotreba cucli i bočica može uzrokovati da beba odjednom ne zna pravilno uhvatiti dojku, ne otvori usta dovoljno jako i ne prione dovoljno snažno na dojku, a mleko odmah ne krene, ispusti dojku i buni se. To nije nešto trajno, može se prevladati vašom upornošcu za dan-dva. Medutim, važno je da se trudite da se beba ne navikne samo na cucle jer ce onda odbijati dojku sve intenzivnije.

Ukoliko beba i pored svih vaših napora uporano odbija da doji uz plač, onda biste se trebali obratiti lekaru. Moguće je da ste dobili neku infekciju ili imate neke druge poteškoće koje će lekar utvrditi te vam propisati adekvatnu terapiju.

Izvor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije