Ishrana bolesnog deteta

Većinu roditelja muči dilema šta da pripreme prehlađenom detetu da jede. Najvažnije je da obroci ne budu preobilni, već da male porcije „napunite“ potrebnim vitaminima…

Ishrana je veoma važna, naročito u trenutku kada se dete prehladi i opadne mu imunitet. Upravo u ovoj situaciji roditelji najčešće greše. Mame po ceo dan „jure“ malog bolesnika sa tanjirićem punim hrane, plašeći se da je gladno. Takođe, tada misle da ono mora više da jede kako bi imao snagu da se izbori sa gripom. Činjenica je da dete ne treba da gladuje, ali tokom prehlade ili gripa treba da jede drugačiju vrstu hrane.

Namirnice koje se preporučuju
Kad dete nema apetit, što je izvesno ako ima povišenu temperaturu, ne treba ga hraniti na silu jer će to imati više štete nego koristi za njegov oporavak. Nemojte se plašiti – kratkoročna dijeta ne može mu naškoditi.
– Čaj o razblaženi sokovi
Temperatura i dehidratacija, nezaobilazni su pratioci prehlade, naročito kod dece mlađeg uzrasta. U ovakvim situacijama ne smemo zaboraviti da su malom bolesniku potrebne belančevine i vitamini, kako bi organizam mogao da se bori protiv infekcije. Takođe, unos tečnosti će mu pomoći da što pre snizi temperaturu i izbaci iz organizma sve toksične materije.
Ponudite mu topli čaj sa limunom i medom – ukoliko je dete starije od godinu dana, (preporučuju se čaj od šipka, nane, kamilice), limunadu, prirodno ceđene sokove (od pomorandže, grejpfruta, mandarine, jabuke), kompot od jabuka…
– Bareno povrće
Za glavne obroke poželjno je pripremati kašasta jela, ili usitniti namirnice kako bi bile lakše za gutanje. Najbolje je obariti povrće (krompir, grašak, brokoli i sl.), spremiti tople supice i čorbe, kuvani pirinač, dok meso treba skuvati i sitno iseckati. U ishrani starije dece preporučuje se žuto ili narandžasto povrće, voće, prokuvano zeleno lisnato povrće a zbog energetskih potreba poželjno je dodati malo ulja u hranu. Što se tiče razmaka u obrocima, mališanu treba davati manje obroke na svakih nekoliko sati, kao i odabrane napitke.
– Česti, ali lagani obroci
Ukoliko vaš mališan i pored bolesti ima apetit, najbolje je da obroke podelite u manje porcije i hranite ga na svakih 2-2,5 sata. Obroci ne smeju da budu preobilni da ne bi detetu opteretili želudac i usporili varenje, a tek kada mu se stanje poboljša, treba mu dati dodatnu količinu hrane, kako bi se nadoknadio gubitak.

Šta treba izbegavati?
Hranu koja izaziva gađenje, ili je dete iz bilo kog razloga odbija, treba izbegavati. Ako dete ne shvata značaj ishrane za njegov oporavak pa odbija da jede, potrudite se da ga namamite nekim od njegovih omiljenih jela. Pri tom zaboravite na slatkiše, masno meso i peciva, koji zahtevaju mnogo energije za varenje. Trebalo bi izbegavati i pavlaku, jaja, punomasne sireve, suhomesnate prerađevine, goveđe i svinjsko meso i zapržena jela koja se dugo vare.
* Deci uzrasta do godinu dana, ne savetuju se bilo kakve izmene u režimu ishrane (eventualno se ishrani mogu dodati razblaženi voćni sokovi i biljni čajevi).
* Deci do dve godine starosti za vreme prehlade i temperature, zamenite mesne obroke mlečnim, a umesto svežeg voća pripremite mu kompote i voćne sokove.
* Deca od 2-6 godina treba da jedu laganu hranu baziranu na voću, povrću, žitaricama i mlečnim proizvodima. Svakako je neophodno izbaciti iz upotrebe industrijske proizvode (slatkiše, mesne prerađevine i konzerviranu hranu).

Ako prehlada dugo traje…
Jedna od posledica produženog gripoznog stanja jeste poremećaj u radu creva. U tom slučaju neophodno je ishranu obogatiti žitaricama, povrćem i voćem (osim agruma koji su bogati C vitaminom, veoma su zdrave jabuke, banane, grožđe, suvo voće), i voditi računa da mališan unosi dovoljno tečnosti. Potrebno je i znatno smanjiti upotrebu masti životinjskog porekla, a povećati unos nerafinisanih biljnih masti (maslinovo i druga hladno ceđena biljna ulja) koje imaju važnu ulogu u razmeni materija. Masnu i tešku hranu dete će i samo odbijati, što će vam dodatno olakšati situaciju. Napici koji mogu biti od najveće koristi su sok od šargarepe (ako dete nije alergično), sok od kajsije, paradajz sok, limunada, čaj od šipka i drugi biljni čajevi. Zimi je poželjno piti i sok od kiselog kupusa koji je veoma bogat C vitaminom, ali se on preporučuje tek deci starijoj od 3 godine. Takođe, važnu ulogu u ishrani bolesne dece imaju i mlečni proizvodi (naročito jogurt, kefir, sir) koji se lako vare i apsorbuju, a samim tim utiču i na normalizaciju crevne mikroflore i jačanje apetita.

Jelovnik za malog bolesnika
Krem supa od povrća
U vruću vodu stavite iseckanu šargarepu, celer, luk, karfiol i brokoli. Kada voda proključa, kuvajte još 3-4 minuta, isključite ringlu i ostavite šerpu da stoji na vatri još nekoliko minuta. Prohlađeno povrće izmiksirajte u blenderu. Na kraju dodajte iseckane listove peršuna i kašiku pavlake.

Grašak sa belim mesom
Skuvajte grašak, šargarepu i krompir, te pomešajte sa sitno seckanim kuvanim belim mesom bez kožice. Dodajte začine po želji (beli luk, mirođija, peršun…) i šolju soka od paradajza. Kuvajte oko 45 minuta. Po želji može sve izmiksati u blenderu.

Sutlijaš od integralnog pirinča
Šolju integralnog pirinča operite i stavite u 2 šolje mleka da se kuva. Nakon 45 minuta isključite ringlu i dodajte 2 kašike meda ili pola šolje suvog grožđa.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije