28.01.2014 Zdravlje deteta

Izborite se sa povišenom temperaturom

Svaka majka doživi traumu kad oseti da bebino čelo „gori“. Do porasta telesne temperature dolazi kad se organizam bori protiv virusa, bakterija i gljivica.

povisena-temperatura

Evo kako to teče: čim se u organizmu pojave izazivači bolesti, bela krvna zrnca šalju „signale“ (interleukine) mozgu i daju mu znak da „uključi“ telesni termostat i povisi telesnu temperuturu, jer je tada imunološki sistem efikasniji u borbi sa infekcijom. Zato temperaturu ne treba shvatati kao bolest, već kao pozitivnu reakciju tela na „napadače“.

Temperatura može da se snizi na dva načina: pomoću lekova i hlađenjem.

  • LEKOVIMA

Paracetamol (lupocet, panadon, febricet)

Lekar će prvo pokušati da snizi bebinu temperaturu lekom na bazi paracetamola, jer on izaziva najmanje neželjenih nuspojava i deluje direktno na „termostat“ u mozgu. Bolje je bebi davati sirup, a ne čepiće, jer se lakše dozira i primenjuje. Dozira se 10 mg leka po kilogramu bebine telesne težine, svakih šest do osam sati.

Ibuprofen (buporofen, brufen)

Ovi lekovi snižavaju povišenu telesnu temperaturu, ali deluju i protiv bolova. Daju se u dozi od 5 mg po kilogramu bebine težine, najviše tri puta dnevno. Ako bebi nakon davanja paracetamola temperatura padne, pa se opet poveća nakon nekoliko sati, bebi se daje neki od ibuprofena.

  • HLAĐENJEM

Hladni oblozi

Prokuvanom i ohlađenom vodom natopite pamučnu pelenu i delimično oceđenu stavite je bebi na grudi i stomak. Čim se pelena ugreje, zamenite je novom. Stavljanje obloga na čelo i zglobove ruku ili nogu, nije dovoljno efikasno.

Tuširanje ili kupanje

Ovo je za bebu prijatniji način hlađenja. Tuširajte je 5-10 minuta mlakom vodom (nikako hladnom!) i to u dobro zagrejanom kupatilu. Nakon tuširanja je dobro obrišite ugrejanim peškirom, a zatim obucite.

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije