04.01.2014 Zdravlje deteta

Izgled bebine „kake“ kao pokazatelj zdravlja: Kada se treba zabrinuti

Boja, gustoća i miris stolice važni su pokazatelji zdravlja vašeg deteta, naročito u prvim mesecima njegovog života. Promena izgleda stolice često je prvi znak da dete ima neke probavne smetnje.

pelene

Uobičajeni izgled

Od rođenja do šestog meseca, stolice su obično različito obilne, zlatnožute boje i nemaju neugodan miris. To važi za bebu koja se hrani majčinim mlekom. Beba obično kaki posle svakog podoja, a razlog tome je prirodni gastrokolični refleks koji uzrokuje pražnjenje creva čim se ona napune.

Šta ako su stolice zelenkaste?

Obično su zelene i smrdljive stolice posledica poremećaja u probavi. Ako je samo poneka stolica ili samo deo stolice zelenkast, to nije zabrinjavajuće. Zelena boja je najčešće posledica oksidacije pri usporenom prolazu kroz crevo. To je relativno česta pojava kod male dece.

Šta ako su stolice tečne?

Kod beba koje se hrane isključivo majčinim mlekom i koje nemaju nikakvih zdravstvenih problema, normalna je pojava da su im stolice tečnije. Međutim, ako se beba hrani na flašicu adaptiranim mlekom, stolice ne bi smele da budu tečne. Ukoliko jesu, to može da bude znak nepodnošljivosti belančevina iz kravljeg mleka što se javlja kod 5-7% beba.

Obično je tada proliv praćen bolnim grčevima, a može da se dogodi da dete gubi na težini. Beba odbija hranu, jer se njen organizam brani od supstance koja mu škodi. U tom slučaju, u dogovoru s pedijatrom, zamenite vrstu mleka.

Šta ako u stolici ima tragova krvi?

Ako se u stolici pojavi krv, prvo proverite da li dete ima ranicu na izlazu debelog creva. Dešava se da kisela stolica nadraži debelo crevo, pa se zbog toga u bebinoj stolici pojavi malo sveže krvi. Međutim, ako se krv stalno pojavljuje, obavezno se obratite lekaru.

Šta ako su stolice tečne, učestale i neprijatnog mirisa?

Takve stolice, naročito ako u njima ima krvi ili sluzi, a dete ima i temperaturu, upućuju na to da se radi o bolesti. Najverovatnije je reč o infekciji, odnosno zaraznom prolivu. Potrebno je da dete odmah odvedete kod lekara, jer se kod male dece veoma brzo poremeti ravnoteža elektrolita u organizmu, što brzo dovodi do dehidracije i pogoršanja opšteg stanja. Inače, ova pojava je prilično česta kod beba do 18 meseci starosti.

Šta ako su stolice tvrde i neredovne?

Zatvor je retka pojava kod dece, naročito u prvim mesecima života. Ali, može da se desi da dojena beba nema stolicu i po tri dana, što predstavlja normalnu pojavu, baš kao i to da kaki posle svakog dojenja. Ako je beba lepo raspoložena, dobro napreduje i ne povraća, nemojte ništa preduzimati radi podsticanja pražnjenja creva. U protivnom, obratite se lekaru i nemojte toplomerom, niti bilo čim drugim, pokušavati da izazovete pražnjenje creva!

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije