Jod – u prom redu protiv virusa

Foto: Minaqua

Sezona virusa je u toku a broj obolelih od kovid-19 svaki dan raste. Upravo je zato važno sprečiti gripu i naročito voditi računa o zdrvalju, zdravo se hraniti i poštovati preporučene mere.

Kako kaže Dr Geri Voren, u ovom momentu ključno je povećati unos joda koji je odgovoran za funkcionisanje našeg organizma u celosti. Pošto ga organizam ne proizvodi, jod moramo svakodnevno unositi . Na ovaj način možemo da zaštitimo sebe i to mora biti osnovna aktivnost. To je vrlo lako, treba povećati dnevni unos joda na 30mcg / kg – sigurna gornja granica koju je odredila Svetska zdravstvena organizacija – WHO.

Foto: Minaqua

Joda omogućava našem organizmu da vrši tri važne funkcije u borbi protiv kovida i ostalih virusa koji vladaju: deaktivaciju koronavirusa u nosu prisustvom dovoljno joda u nosnoj sluzi, deaktiviranje koronavirusa još na koži jodom iz znoja i ono što je možda i najvažnije, jod učestvuje u apoptozi -smrti ćelija zaraženih covidom.

Jod je, posebno, od velikog značaja trudnicama i deci. U trudnoći utiče na razvoj neuronske mreže, koja je presudna za razvoj inteligencije pa se njegov uticaj nastavlja i u detinjstvu.

Neodstak joda se reflektuje i na naš spoljašnji izgled. Jedan od pokazatelja je suva, gruba i iritirana koža.

Foto: Minaqua

Unosom od 1,5 do 2,4 miligrama joda dnevno (zavisno od telesne težine) ojačavamo naš imuni sistem, u borbi protiv gripe. Takođe, smanjujemo mogućnost prenosa Covida-19, a samim tim i smrtnosti. Najbolji izvori joda su alge, morska riba i jodirana so. Namirnice bogate jodom umanjuju rizik od obolevanja, dok ga stres povećava.

Foto: Minaqua

Imunološki sistem zavisi od pravilnog funkcionisanja metabolizma. Upravo je JOD neophodna PODRŠKA imunološkom sistemu, i mame i bebe.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije