Kada je OK početi sa masažom bebe?

Ako je beba sita i suva, ali i dalje plače, ono što joj je potrebno najverovatnije je dodir. Ovo je naročito važno u prvim mesecima života kada ona usled nerazvijenosti ostalih čula ne može da ostvari komunikaciju.

masaza

Masaža je jedno od najstarijih terapeutskih sredstava koja se primenjuju u cilju ublažavanja tegoba. Danas se zbog svojih izuzetno pozitivnih dejstava primenjuje i ako je osoba zdrava, u cilju unapređenja zdravlja. Primenjuje se i na decu i sasvim male bebe

Redovnom primenom masaže može se doprineti tome da beba brže zaspi, da više jede, a vrlo često je oslobađa grčeva ili ih makar ublažuje.

Zahvaljujući masaži roditelji ostvaraju bolju komunikaciju sa detetom, postavljajući dobru osnovu za odnos roditelj-dete, posebno kada je reč o ocu kojem je uvek mnogo teže da ostvari kontakt sa bebom.

Sa masažom može da se počne odmah nakon rođenja bebe, bez ikakvog straha. To će bebi čak mnogo pomoći u navikavanju na novu sredinu. Jedino treba voditi računa o pupčanom patrljku, ako još uvek nije otpao. U prvim nedeljama može se primeniti nekoliko zahvata u trajanju od 2-3 minuta, a već nakon navršenih mesec dana i čitav program koji traje 10-15 minuta.

Najbolje vreme za izvođenje masaže jeste kada je beba raspoložena, a naravno u dobrom rasopoloženju treba da je i osoba koja vrši masažu. Najbolje je da to bude pola sata nakon jela da beba, zbog gladi, ne bi bila uznemirena, i da nakon masaže usledi kupanje koje će bebu potpuno opustiti. Ovo su preporuke kojih se ne treba držati po svaku cenu, vremenom roditelj će i sam prepoznati idealno vreme za masažu.

Prostorija treba da bude dobro ugrejana jer se masaža ne radi preko odeće. Ruke osobe koja sprovodi masažu moraju da budu tople, bez nakita na njima, a nokti treba da budu uredno podsečeni kako ne bi povredili nežnu bebinu kožu.

Za masažu može da se koristi ulje za bebe ili prirodno ulje za masažu (najbolje bademovo), i to tako što se nekoliko kapi nakapa na dlanove. Pritisak rukama ne treba da bude prejak jer će se beba u tom slučaju rasplakati, ali ne i preslab.

Dobro je masažu započeti masiranjem grudnog koša, jer je beba tako okrenuta licem osobi koja je masira, a time se obezbeđuje osećaj sigurnosti koji omogućava da se opusti, a u isto vreme osoba koja masira po izrazu bebinog lica može da proceni da li su pritisak i tempo zadovoljavajući.

Autor: Life Content, M.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije