12.06.2014 Zdravlje deteta

Kako da otkrijete da li je vaša beba alergična na određenu hranu

Jedno od pitanja koje muči roditelje jeste da li određene tegobe – kao što su bol u stomaku, poremećeno varenje ili kožni osip – koje se manifestuju kada beba nešto pojede, ukazuju na alergiju. To je sasvim razumljivo, budući da beba stalno dolazi u kontakt s novim namirnicama, pa je svaki znak bolesti razlog da se zapitate da li je reč o alergijskoj reakciji.

alergije na hranu

Medicinska statistika pokazuje da 5–8% dece pati od nekog oblika alergije na hranu. U osnovne alergene spadaju kravlje mleko, jaja, jezgrasto voće i semenke, morski plodovi, riba, pšenica, soja i voće (kivi i citrusi).

Inače, alergijske reakcije na ove vrste namirnica nastaju kada telo greškom pokrene antitela na borbu protiv onoga što prepoznaje kao alergen. Kada dete ponovo pojede tu namirnicu, ili samo preko kože dođe u kontakt s njom, pokreće se imunološka reakcija.

Leukociti počinju da oslobađaju histamin i druge materije koje se vezuju za ćelije u različitim delovima organizma. Ovaj proces izaziva simptome alergije, koji se nekada mogu manifestovati već nakon nekoliko minuta. U crevima uzrokuju bol, podstiču povraćanje i proliv. Na koži se pojavljuje osip, otok i svrab. Otekle usne tipičan su znak alergijske reakcije.

Simptomi se obično ispoljavaju nekoliko minuta nakon kozumiranja problematične namirnice, mada takva reakcija može biti odložena nekoliko sati, što je karakteristično za alergiju na kravlje mleko. Najsigurnije je da bebu odmah odvedete lekaru, koji će potvditi (ili odagnati) sumnju na alergiju, a verovatno će naložiti i izvođenje alergološkog testa na tipične alergene u ishrani.

Netolerancija na određene namirnice jeste još jedan problem. Da bi se to manifestovalo, potrebno je da beba pojede znatnu količinu neke namirnice, nakon čega se (u slučaju netolerancije), posle nekoliko sati, pojavljuju simptomi poput bolova u stomaku, nadimanja i poremećenog varenja.

Da biste utvrdili da li je neka vrsta hrane pravi uzrok tegobama, najbolje je da vodite evidenciju o tome šta beba jede, te da beležite sve simptome. Nakon samo nekoliko nedelja uočićete način na koji beba reaguje na sve što jede. Ovaj dnevnik može biti od velike koristi lekaru prilikom utvrđivanja specifične alergije ili pak netolerancije na neke namirnice.

Treba da znate da neke od alergijskih reakcija mogu ugroziti detetov život, zbog čega je neophodna hitna medicinska pomoć. Ako se kod vaše bebe ispolji snažna alergijska reakcija, uključujući oticanje usana ili lica, teškoće u disanju, povraćanje u snažnom mlazu i obamrlost tela – odmah idite u urgentnu medicinsku službu.

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije