01.12.2013 Zdravlje deteta

Kako odbraniti dete od dosadnog kašlja

Kada dete počne da kašlje, većini roditelja digne se kosa na glavi. S obzirom na to da se ovaj „dosadni“ simptom najčešće javlja na prelazu između zime i proleća, pravo je vreme da saznate sve o njemu…

kasalj

SUV I NADRAŽAJAN

Ova vrsta kašlja karakteristična je po tome što se pojačava noću. Čim stavite dete da spava, ono počinje intenzivno da kašlje i čini vam se da nikada neće prestati. Obično je reč o virusnoj infekciji – dete je promuklo, nosić mu je zapušen, a upalom su zahvaćeni gornji disajni putevi, i to od nosa do glasnih žica.

Lečenje

Ukoliko je reč o detetu starijem od dve godine, najčešće je dovoljno da održavate vlažnost vazduha u prostoriji u kojoj dete boravi, dajete mu da pije dosta tečnosti, redovno mu čistite nosić i odstranjujete sluz pomoću pumpice. Pomažu i inhalacije fiziološkim rastvorom (kupuje se u apoteci). Najbolji učinak postiže se primenom električnog inhalatora. Detetu nipošto ne treba davati sirup za smirenje kašlja! Međutim, ako je reč o bebi uzrasta do godinu dana, koja pri tom ima povišenu temperaturu i teško diše, odmah je odvedite na pregled u hitnu službu.

VLAŽAN SA DOSTA SEKRETA

Dete obilno iskašljava „šlajm“, a dešava se i da povrati dok kašlje. Temperatura može biti povišena, a ako ume da govori, žali se da ga „peče“ u grudima. Reč je o upali dušnika (traheje), čiji je uzrok u najvećem broju slučajeva virus.

Lečenje
U zavisnosti od intenziteta ispoljenih simptoma i opšteg stanja deteta, određuje se i terapija. Pošto se na virusnu infekciju obično nadovezuje bakterijska, lekar će najverovatnije propisati terapiju antibioticima.

VELIKI KAŠALJ

U početku obično nije intenzivan. Javlja se noću i praćen je znacima prehlade koja nikako da prođe. Desetak dana kasnije javljaju se napadi suvog i nadražajnog kašlja, često praćeni povraćanjem. Nakon napada, dete ispušta neobičan zvuk nalik urliku, uzrokovan vazduhom koji uz veliki napor ulazi u sužene disajne puteve. Ovde je reč o zaraznoj bolesti koja se stručno naziva pertusis (veliki kašalj), a uzrokuje je bakterija Bordetella pertussis, koja se prenosi kapljičnom infekcijom. Međutim, u današnje vreme, ova se bolest retko javlja jer se sve bebe vakcinišu protiv nje već u uzrastu od tri meseca (vakcina Di-Te-Per).

Lečenje

Čak i kada beba primi sve tri doze vakcine, i dalje postoji mogućnost da oboli od velikog kašlja, samo je u tom slučaju klinička slika bolesti mnogo blaža nego kod nevakcinisanog deteta. Ipak, ako je reč o bebi mlađoj od šest meseci, klinička slika je teška, pa će dete biti smešteno u bolnicu na intenzivnu negu, uz primenu respiratora i antibiotika.

KAŠALJ PRAĆEN SUZENJEM OČIJU

Dete izgleda prehlađeno – oči su mu suzne i „upaljene“, nosić curi, smeta mu svetlo i suvo kašlje. Umorno je i nema apetita. Nakon tri dana, po koži mu izbijaju crvene mrljice nepravilnog oblika, koje se prvo primećuju iza uha, zatim po licu i konačno po celom telu. Ovakav tok bolesti ukazuje na male boginje (morbile) koje se povremeno javljaju uprkos tome što se deca vakcinišu protiv ove bolesti. Vakcina se daje u uzrastu od 15 meseci i pred polazak u školu.

Lečenje

Reč je o virusnoj bolesti koja se leči samo simptomatski. Ali, pošto je često praćena brojnim komplikacijama, lekar mora da pregleda dete i prati tok bolesti. Ukoliko se jave komplikacije, uvodi se terapija antibioticima. Što je dete mlađe, bolest je opasnija, jer upala izaziva suženje disajnih puteva, naročito uskog dela larinksa, što može da ugrozi život malog bolesnika.

KAŠALJ PRAĆEN ŽUĆKASTIM SEKRETOM

U početku je kašalj suv, a zatim postaje vlažan, nakon čega počinje iskašljavanje sekreta. On je prvo beličast, a zatim postaje žućkast. Dete obično ima povišenu temperaturu. Ovde je reč o bronhitisu, bolesti kod koje upala zahvata sluzokožu bronhija, a može da se proširi sve do kraja bronhijalnog stabla i u deo plućnog tkiva. Bronhitis obično nastaje kao komplikacija prehlade, jer se upala „spušta“ iz gornjih disajnih organa u donje.

Lečenje

Pošto se na virusnu infekciju obično nadovezuje bakterijska, dete treba odvesti kod lekara koji će na osnovu mikrobiološke analize iskašljaja odrediti terapiju odgovarajućim antibioticima. Dajte mališanu da pije dosta tečnosti (čaja i vode) jer se na taj način rezređuje sekret i olakšava iskašljavanje. Osim toga, treba stvoriti povoljne mikroklimatske uslove u prostoriji u kojoj dete boravi (provetrenost, dovoljna vlažnost vazduha i temperatura ne viša od 20 °C).

KAŠALJ USLED RS INFEKCIJE

Skoro da nema deteta koje se u prve dve godine života nije zarazilo RS virusom (respiratorni sincicijalni virus). Simptomi bolesti mogu izgledati kao obična prehlada, međutim, kod neke dece razvija se i upala najsitnijih bronhijalnih ogranaka, pa tako nastaje bolest pod nazivom bronhiolitis.
Zaraza se prenosi kontaktom sa zaraženom osobom ili kapljicama sekreta (pljuvačka, sluz). Virus se najlakše širi kijanjem i nakon što dete dodirne oči i nos rukom koja je zaražena virusom. Ova infekcija zahvata gornje disajne puteve (nos i grlo), ali se lako širi i na uho. Jednom preležana bolest ne ostavlja trajni imunitet, što znači da se dete može ponovno zaraziti i imati jednako izražene simptome.

Lečenje

Ako se dete bori za vazduh, uvlači međurebarne prostore i širi nozdrve, reč je o dispneji, te mu treba hitno pomoći. Ponekad, ako je reč o veoma malom detetu, potrebno je bolničko lečenje uz primenu respiratora.
U lečenju nedonoščadi i dece koja boluju od cistične fibroze ili imaju neku urođenu srčanu manu, uz svu pomoćnu terapiju (kiseonik bronhodilatatori, unos tečnosti infuzijama) primenjuju se i lekovi koji deluju na viruse, sprečavajući njihov rast u ćeliji.

NAPADI KAŠLJA PRAĆENI OTEŽANIM DISANJEM

Deca koja su sklona alergijskoj reakciji ili boluju od astme, često u jesen i u proleće imaju napade otežanog disanja, jer i obična prehlada pogoršava zdravstveno stanje deteta usled dodatnog suženja prečnika bronhija, što je posledica spazma njihove muskulature.

Lečenje

Lekar će uz uobičajenu terapiju propisati i lekove koji šire bronhije omogućavajući bolji prolaz vazduha (bronhodilatatori). Kod beba i dece mlađe od dve godine, najbolji način primene je aerosol terapija (inhalator). Ako lekar posumnja na bakterijsku infekciju, propisaće i terapiju odgovarajućim antibioticima.

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije