04.07.2016 Zdravlje deteta

Kako otkriti da li dete boluje od reumatskih bolesti

Kada su u pitanju reumatske bolesti, mališani ne osećaju bol, te je jako bitno blagovremeno prepoznavanje simptoma, ističe dr Gordana Sušić, sa Instituta za reumatologiju.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Da reumatična oboljenja kod dece nisu retka stvar ni u Srbiji govori podatak da na hiljadu dece – jednom ili dvoma bude dijagnostikovana neka od njenih različitih vrsta. Učestalost nije mala, ali deca koja ne osećaju bol, drugačije ispoljavaju naznake da imaju ovu bolest.

Sve reumatske bolesti dece nastaju kao posledice različitih poremećaja regulacije imuniteta, tako da svaka od njih može imati potpuno različite znakove i simptome. Prim dr sci med Gordana Sušić, sa Instituta za reumatologiju, kaže da je ovo jako široka grupa oboljenja, koja se ne manifestuje samo na zglobovima.

Ova oboljenja mogu biti i na nizu drugih organa, a to su promene na koži, srcu, kao i na digestivnom traktu, iako je najčešće na zglobovima„, rekla je prim dr sci med Sušić.

Ono što je interesantno jeste da deca ne osećaju bol. Dete se ponaša normalno kao da je zdravo, ali postoje naznake po kojima se može otkriti da li dete boluje od ove bolesti.

Iako ne osećaju bol, deca budu plačljiva, neraspoložena, bezvoljna u jutarnjim satima i hramlju. Tada ga roditelji moraju odvesti lekaru„, dodaje prim Sušić.

Najčešći zajednički simptomi svih reumatskih oboljena su i promene po koži, bol i otok zglobova, pojava upale oka koja može da dovede do trajnog gubitka vida, ali i promene na svim drugim organskim sistemima što može dovesti do trajnog invaliditeta dece.

Jako je bitno blagovremeno prepoznavanje oboljenja, jer ako detetu koleno bude otečeno nedelju-dve, to svakako nije za ortopediju, već reumatična bolest.“

Lečenje u Srbiji je preko deset godina po evropskim standardima, a prof dr Jelena Vojinović kaže da se preporuke i načini za lečenje usavršavaju iz godine u godinu.

Od 2005. su u Srbiji najsavremenija biološka lečenja sa najskupljim lekovima. Zahvaljujući Republičkom fondu i Ministarstvu zdravlja, u našoj državi ne postoji dete kojem je potreban lek, a koji ne može da ga dobije“, ističe prof dr Vojinović. U Srbji je broj obolelih isti kao u Evropi – oko jedno, dvoje na hiljadu dece, a to znači da u Beogradu u jednom trenutku od neke vrste reumatske bolesti boluje oko 350-400 mališana.

Prof dr Vojinović dodaje da je najmlađi pacijent koji je imao ovu grupaciju bolesti imao samo mesec dana, ali da ima i do 50 odsto odraslih koji imaju aktivnu ovu bolest i da moraju da se leče.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije