09.07.2015 Zdravlje deteta

Kako preparati za sunčanje utiču na dečju kožu?

Jaki sunčevi zraci veoma su štetni za decu, ali ni kreme sa zaštitnim faktorom u velikom broju nisu bezbedne za mališane. Iz tog razloga, prilikom odabira kreme sa zaštitnim faktorom treba biti veoma oprezan, jer mnoge štetne materije iz pojedinih preparata mogu da nanesu više štete nego koristi.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Kalifornijska neprofitna organizacija Healthy Child Healthy World, čiji je cilj da podstakne roditelje da zaštite decu od toksičnih hemikalija, objavila je spisak krema i proizvoda za sunčanje koji nisu dobri za mališane.

Evo šta bi trebalo da izbegavate:

Preparate u spreju
Oni mogu da se udahnu i ne prikrivaju kožu u potpunosti.

Kreme sa zaštitnim faktorom preko 50+
Mnogi proizvođači pokušavaju da prevare ljude da poveruju da veći faktor pruža bolju zaštitu. Ne verujte im. Koristite kreme sa zaštitnim faktorom od 30 do 50.

Oksibenzon
Oksibenzon je organsko jedinjenje čija je primarna funkcija da apsorbuje ultravioletno zračenje, ali neka istraživanja pokazuju da koža upija ovu hemikaliju koja u telu imitira estrogen i po nekim istraživanjima može da izazove endometriozu.

Ekološka radna grupa (EVG) i neki stručnjaci za toksikologiju veruju da oksibenzon može da dovede do oštećenja ćelija i da izazove rak kože.

Retinil palminat
EVG takođe apeluje na potrošače da izbegavaju retinil palminat (oblik vitamina A).

U nekim istraživanjima koje je finansirala vlada ustanovljeno je da ovaj oblik vitamina A može da poveća rizik od raka kada se koža izlaže suncu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije