10.05.2018 Zdravlje deteta

Kako se manifestuje upala slepog creva?

Pogrešno je mišljenje da sva deca imaju iste simptome kod upale slepog creva. Saznajte na koje signale treba da reagujete…

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Najčešći simptomi upale slepog creva

Tegobe zavise najviše od toga gde se slepo crevo pozicioniralo, od uzrasta deteta, ali i od same reakcije organizma na upalu. Kod dece mlađe od pet godina, bolest se obično manifestuje povišenom telesnom temperaturom, mučninom, povraćanjem i bolom u stomaku.

Starije dete se žali da ga abdomen boli u predelu pupka, a bol se vremenom postepeno pojačava i obično se preseli u donji desni deo stomaka i tada intenzivnije boli. Ono što je karakteristično jeste da dete relativno brzo, za nekoliko sati, do dan-dva, klone – prvo je razdražljivo, pa malaksalo, neće da jede i pije, a stomak postaje sve tvrđi. Ukoliko pokušate da dodirnete detetov stomak, ono oseća jak bol i neće vam dati ga dodirnete. Najveći broj dece sa zapaljenjem crevuljka ima normalnu stolicu ili zatvor, a retko se dešava da je ova upala praćena prolivom. Kako bol postaje jači, a dete izgleda sve lošije, roditeljima je to znak da bi trebalo otići kod lekara.

PROČITAJTE I… Kada morate odvesti dete kod lekara: Simptomi koje ne smete ignoristati

Trebalo bi imati u vidu da jedan broj mališana ima atipičan oblik bolesti kada se slepo crevo ne nalazi na uobičajenom mestu. Takođe, što je dete mlađe teže je postaviti dijagnozu, jer su i tegobe manje karakteristične.

Postavljanje dijagnoze

Kada su simptomi uobičajeni, dete obično na vreme stigne kod dečjeg hirurga, koji postavlja dijagnozu, najčešće uz pomoć laboratorijskih analiza krvi i mokraće. Ponekad nije lako odlučiti da li treba odmah operisati dete. Međutim, ako laboratorijske analize krvi i mokraće pokažu velika odstupanja, dete mora biti operisano. Kada tok bolesti ne daje jasnu sliku zapaljenja slepog creva, pribegava se veoma korisnom ultrazvučnom pregledu trbuha. Iskusan specijalista može videti apendiks na ultrazvuku i proceniti da li se radi o zapaljenju. Ipak, ovo je pomoćna dijagnostička metoda koja nije presudna, ali je veoma korisna za hirurga koji prati dete.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba 

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije