30.07.2014 Zdravlje deteta

Leto i nevolje sa stomačićem

Sa dolaskom toplog vremena raste i mogućnost nastanka stomačne infekcije, naročito kod beba. Evo nekoliko najčešćih stomačnih tegoba koje muče najmlađe…

plac

Ako ste novopečena majka, sigurno ste se već navikli na izbljuckanu odeću i pelene ispunjene „spektakularnim“ sadržajem (čitav raspon boja i tekstura). Međutim, povraćanje i proliv pojave su koje zahtevaju apsolutnu pažnju i akciju istoga trenutka jer mogu da uzrokuju dehidrataciju – koja je naročito opasna za bebe i malu decu.

Dakle, kako ćete prepoznati da vaše dete muči stomačić? Šta možete da učinite u tom slučaju? Postoje li mere zaštite?

POVRAĆANJE

Iako sve bebe bljuckaju i povraćaju s vremena na vreme, uzrok ove pojave nije uvek isti. Sasvim je normalno da beba „vrati“ malo mleka nakon podoja (mlečnog obroka), i ova pojava se zove bljuckanje. Ukoliko je beba zdrava, dobro jede i dobija na težini, nema nikakvih razloga za zabrinutost. Međutim, ako učestalo povraća veće količine mleka, onda se možda radi o nekom zdravstvenom problemu. Znači, ako beba često povraća, izuzetno je važno da se što pre otkrije pravi uzrok, kao i da se spreči pojava dehidratacije.
Tri najčešća poremećaja rada probavnog sistema jesu gastroenteritis, refluks i pilorična stenoza.

1. GASTROENTERITIS

Ova vrsta stomačne infekcije može da bude virusnog ili bakterijskog porekla. Simptomi uključuju: povraćanje i/ili proliv, snažne stomačne bolove, odbijanje hrane ili potpuni gubitak apetita i visoku temperaturu. Pojava ovih simptoma može za kratko vreme da uzrokuje dehidrataciju organizma, što je naročito opasno za male bebe.

Ukoliko vaš mališan još nije navršio dva meseca, a pokazuje znake dehidriranosti, odmah pozovite lekara, ili ga odvedite u hitnu službu. U suprotnom, bebu možete negovati kod kuće u prvih 24 sata od pojave simptoma infekcije.

Započnite lečenje davanjem rastvora za rehidrataciju (sadrži elektrolite koje je beba izgubila zbog povraćanja i proliva), koji možete da kupite u apoteci. Ukoliko dojite, pokušajte da podojite bebu odmah nakon što ste joj dali ovaj rastvor. Ako je, pak, hranite na flašicu, onda je najbolje da joj, u prvih 24 sata, dajete isključivo ovaj rastvor.

No, ako je mleko jedina hrana koju beba želi da uzme, razredite ga sa tri četvrtine prokuvane i rashlađene vode. Ako već jede kašice, onda možete da joj dajete malo kuvanog pirinča (bez ikakvih dodataka) i/ili bananu i tečnost u prvih 24 sata. Nakon toga, postepeno uključujte druge namirnice, počevši od ispasiranog voća i povrća.

2. REFLUKS

Ova, prilično česta pojava, uzrokovana je slabošću „poklopca“ (valva) na ulazu u želudac, zbog čega se mleko i hrana vraćaju u jednjak. U najvećem broju slučajeva, daljim razvojem sistema za varenje i, bez primene bilo kakve terapije, problem nestaje do navršene prve godine života.

Simptomi uključuju učestalo povraćanje, vraćanje nesvarene hrane i mleka, plač, uznemirenost i usporen porast telesne težine. Ukoliko kod bebe primetite bilo koji od pomenutih simptoma, obratite se lekaru. On će možda odrediti primenu određenih mera, kojima može da se spreči vraćanje hrane u jednjak (na primer, podizanje bebine glavice na jastuk tokom spavanja, ili držanje u sedećem položaju nakon obroka).

Ukoliko beba već uzima kašice, postupite na ovaj način:

* Smanjite količinu tečnosti u kašicama
* Često nudite bebi manje količine tečnosti
* Dodajte malo kukuruznog brašna u mlečne obroke, da bi se zgusnuli (ali se prethodno posavetujte sa pedijatrom)

3. PILORIČNA STENOZA

Ovaj problem nastaje kao posledica suženja dela koji spaja želudac sa tankim crevom. Zbog toga, samo mala količina mleka dospeva u tanko crevo, a ostatak beba uvek povrati. Pilorična stenoza mnogo je ređa pojava od refluksa, a simptomi se manifestuju kod beba mlađih od šest nedelja.

Simptomi uključuju: neutešan plač, uznemirenost, izbacivanje hrane u snažnom mlazu, neredovnost stolice i uriniranja, gubitak težine, nezainteresovanost, letargičnost i dehidratacija organizma. Ukoliko primetite sve ove znake, ili nekoliko njih, kod svoje bebe, odmah je odvedite lekaru.

Ukoliko lekar posumnja na piloričnu stenozu, verovatno će vas uputiti na ultrazvučni pregled kojim može da se potvrdi (ili eliminiše) ova dijagnoza. U slučaju da se utvrdi pilorična stenoza, bebi će se prvo infuzijom nadoknaditi izgubljena tečnost, a potom će biti izvršen jednostavan operativni zahvat – proširivanje spoja želuca i tankog creva.

Autor: Life Content, M.K.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije