15.05.2014 Zdravlje deteta

Mamice, boli me uho: Kako sprečiti i lečiti upalu uha

Tri od četiri bebe do uzrasta od godinu dana makar jednom obole od neke vrste infekcije uha. Evo kako da uočite simptome i olakšate detetu bol…

infekcija

Infekcije uha spadaju u kategoriju čestih oboljenja beba i male dece. Do drugog rođendana skoro 80 odsto dece preboli bar jednu upalu uha, a naretko i više.

Uzročnici ovih infekcija uglavnom su bakterije. One su aktivnije zimi nego leti jer se nadovezuju na virusne prehlade koje uglavnom „haraju“ tokom kasne jeseni i zime. Dete se obično zarazi virusom koji izaziva upalu nosa i grla, a onda se na njih „nakače“ bakterije koje se rašire do unutrašnjeg uha izazivajući njegovu upalu i karakterističan bol.

Simptomi

Serozni ili gnojni sekret nakuplja se u srednjem uhu, iza bubne opne, što dovodi do pojave iznenadnog, jakog i konstantnog bola u uhu. On je često praćen osećajem pritiska ili blokade uha.

Kod oko polovine obolele dece javlja se umereno povišena telesna temperatura. Visoka telesna temperatura govori u prilog pridružene sistemske infekcije (pneumonije, meningitisa). Mogu da se jave i digestivni poremećaji u vidu smanjenog apetita, proliva i povraćanja. Beba postaje uznemirena, plače, trlja glavu o jastuk, prinosi ruku ušima, odbija hranu.

Pri dojenju, usled negativnog pritiska u usnoj duplji, refleksno dolazi do jakog bola u uhu, tako da beba ispušta dojku uz vrisak. Mogu da se jave i dijareja, kašalj i temperatura.

U nelečenim slučajevima, nagomilani sekret može da probije bubnu opnu. Izlaskom sekreta iz uha bolovi popuštaju i smanjuje se temperatura. Nastalo oštećenje obično se samo po sebi zatvara. U suprotnom, rupica ostaje otvorena, sekrecija se nastavlja, dovodeći postepeno do gubitka funkcija uha.

Kako se infekcija leči?

Prvo i osnovno, morate preduzeti mere da detetu olakšate bol: dajte mu propisanu dozu paracetamola, a zatim ga odvedite lekaru koji će pregledati upaljeno uho. Nakon što pregleda unutrašnjost bebinog uha, on će propisati odgovarajuću terapiju.

Pomažu li antibiotici?

Mnogi lekari ne propisuju terapiju antibioticima za lečenje upale srednjeg uha zbog moguće pojave rezistentnosti bakterija na medikament, što dovodi do učestalijih upala i mogućeg oštećenja bubne opne. Drugi se, pak, ne slažu sa tom teorijom, pa propisuju antibiotike (lek izbora je obično amoksicilin) da bi njime što pre eliminsali uzročnike bolesti i smirili upalu.

Bilo kako bilo, ako vam lekar propiše ovu vrstu leka, strogo se pridržavajte propisane doze i satnice davanja. Zapamtite: antibiotik prvo uništava slabije sojeve bakterija, pa tek onda otpornije. Stoga je važno da nastavite sa davanjem terapije i nakon nestanka simptoma bolesti. Po završenom uzimanju antibiotika (posle 10 dana), pedijatar obavlja kontrolu.

Kako ćete sami pomoći detetu?

* Radi olakšanja bola dajte detetu određenu dozu febriceta, panadona ili lupoceta.
* Ako mu telesna temperatura pređe preko 38 stepeni Celzijusa, istrljajte ga sunđerom nakvašenim mlakom vodom. Ostavite ga bez odeće nekoliko minuta, dok mu voda ne ispari sa tela.
* Napunite plastičnu flašicu toplom vodom, umotajte je u peškirić, pa je pritisnite uz bebino uho i obraz – toplota će ublažiti bol.
* Pokušajte sa homeopatskom terapijom: pulsatila i akonit odlične su biljke koje ublažavaju simptome prehlade i pomažu u jačanju imuniteta.
* Protiv upale uha delotvorni su i prirodni lekovi izrađeni na bazi lekovitog bilja.
* Ako je beba starija od godinu dana, nekoliko puta dnevno dajte joj sveže isceđeni sok od citrusnog voća (mandarina, narandža). Vitamin C ojačaće njegov imunitet i odbraniti ga od „napada“ bakterija. Ako je dete mlađe od navedenog uzrasta, konsultujte se sa lekarom oko primene nekog multivitaminskog sirupa. Osim toga, kapsule ribljeg ulja pomažu u jačanju imuniteta i obrani organizma od prehlada.
* Sve dok upala uha ne bude potpuno izlečena, nemojte prati bebinu kosicu zbog mogućnosti prodora nove „armije“ neželjenih bakterija u unutrašnjost uha.

Problemi sa sluhom

Česte upale uha mogu da dovedu do zadebljanja bubne opne i oštećenja detetovog sluha. Evo kako ćete prepoznati simptome pomenutog oštećenja:

* Dete ne reaguje ako mu se obraćate dok vam je okrenuto leđima.
* Ne okreće glavicu u pravcu vašeg glasa.
* Često trlja uho.

Kako sprečiti upalu uha?

* Dojite bebu jer joj na taj način obezbeđujete pasivnu zaštitu od velikog broja infekcija.
* Odojče prilikom hranjenja treba da zauzima položaj pod uglom od 45 stepeni u odnosu na podlogu.
* Zabranite pušenje u prostorijama u kojima boravi dete.
* Često provetravajte prostorije i izvodite dete u šetnju: boravak u zatvorenom pogoduje nastanku prehlade nakon koje će se najverovatnije razviti i zapaljenje unutrašnjeg uha.
* Boravak u većim grupama u jaslicama takođe je faktor rizika. Zato raspoređivanje
dece u manje grupe doprinosi smanjenju učestalosti infekcije.

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije