04.10.2014 Zdravlje deteta

Moje dete „gori“: Izborite se sa povišenom temperaturom!

Bebino zažareno lice i povišena temeperatura izazivaju najveći strah svih novopečenih majki. Da li je taj strah opravdan? Evo šta sve treba da znate o ovoj uznemiravajućoj pojavi…

povisena temperatura

Povišena temperatura (groznica) retko je kada opasna onoliko koliko se smatra, ali svakako treba da ustanovite šta je njen uzrok. Ako ju je prouzrokovala neka infekcija, onda je treba lečiti. Povišenu temperaturu treba pokušati sniziti, prvenstveno zbog poboljšanja opšteg stanja vašeg deteta, kao i zbog smanjivanja rizika od komplikacija.

KOLIKU TEMPERATURU SMATRAMO POVIŠENOM?

Normalna temperatura tela treba da iznosi od 36 do 37 stepeni. Ukoliko je ona 37,5 (ili više), smatra se povišenom.

Razumljivo, najpouzdaniji način provere telesne temperature jeste onaj pomoću toplomera. No, povišena temperatura se jasno manifestuje i bez merenja – po zažarenim obrazima i toplom, vlažnom vratu i grudima. Osim ovih znakova, dete će sigurno i plakati ili će biti letargično i odbijati hranu.

KADA SE ONA JAVLJA?

Termoregulacioni sistem beba još uvek nije potpuno razvijen, što znači da se one brže zagrevaju (i rashlađuju) od odraslih osoba. Osim toga, ni njihove znojne žlezde još uvek nisu formirane, pa im se telo brzo pregreva.

Tokom razvoja imunološkog sistema, bebe češće obolevaju od prehlada, bakterijskih i virusnih infekcija, pa se i temperatura češće javlja. Osim toga, povišena temperatura se kod određenog broja mališana javlja i nakon vakcinacije.

ZBOG ČEGA JE OPASNA PO BEBE?

Beba čija je telesna temperatura izrazito visoka, brzo će dehidrirati (naročito ako odbija da sisa). Takvo stanje je opasno i zahteva hitnu intervenciju. Izuzetno visoka temperatura takođe može da uzrokuje konvulzije i fras. Osim toga, brojne studije ukazale su na direktnu vezu između iznenadne smrti novorođenčadi i pregrejanosti organizma, usled infekcije ili pretopljavanja odećom i pokrivačima.

U retkim slučajevima, visoka temperatura je simptom ozbiljnih oboljenja, poput meningitisa ili encefalitisa (virusne upale mozga).

ŠTA MOŽETE UČINITI?

  • Skinite joj odeću i ostavite je samo u pelenama!
  • Sunđerom, nakvašenim mlakom vodom, blago istrljajte bebino lice i telo.
  • Bez obzira na to da li dojite ili hranite bebu na flašicu, nastavite da joj dajete mleko i vodu da biste sprečili dehidrataciju.
  • Mališanima starijim od tri meseca dajte odgovarajuću dozu paracetamola ili brufena za bebe.
  • Da biste ubrzali oporavak, bezbedno je da naizmenično dajete bebi brufen i paracetamol, ali samo dan-dva i ako je beba starija od tri meseca. Brufen može da se daje tri puta u 24 sata, a paracetamol četiri puta. Započnite terapiju dozom paracetamola, a nakon tri sata dajte dozu brufena. Ovo je potpuno bezbedan način lečenja, jer su brufen i paracetamol različite vrste lekova koje organizam i prerađuje i oslobađa na različite načine.
  • Bebu pokrijte tankim pokrivačem.
  • Provetrite sobu u kojoj mališan spava ili uključite klima uređaj (temperatura ne sme da bude niža od 18 stepeni C).

Autor: Life Content, M.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije