20.09.2014 Zdravlje deteta

Muškarci pušači povećavaju rizik od astme kod deteta

Muškarci pušenjem povećavaju izglede da njihova deca dobiju astmu, pa čak i ako ostave cigcigare pre začeća, otkriva studija predstavljena na kongresu Evropskog društva za respiratorne bolesti (ERS).

Man smoking in dark with visible smoke

Autori studije sprovedene na univerzitetu u Bergenu (Norveška) utvrdili su da, što ranije muškarac počne da uživa nikotin, to je veća opasnost da njegova deca obole od nealergijske astme.

Mladići koji propuše pre navršenih 15 godina utrostručuju opasnost da im deca razviju astmu, navodi Sesil Svonis, voditelj studije koja je pratila pušačke navike 13.000 muškaraca i žena.

Sperma je podložna uticaju štetnih materija tokom razvoja mladog čoveka, navode naučnici. No, čak i muškarci koji počnu da puše kasnije mogu štetiti zdravlju buduće dece, naročito ako puše duži vremenski period.

Ako muškarac puši više od deset godina pre začeća deteta, izgledi da dete dobije astmu povećavaju se za 50 odsto, utvrdila je studija.

Rizik od astme povećavaju i drugi faktori, kao što su zagažen vazduh i izloženost određenim hemijskim jedinjenjima.

Studija, međutim, nije utvrdila veze između astme i pušenja majke godinama pre detetovog rođenja. Kod majke igra ulogu pušenje u trudnoći za koje je poznato da je štetno.

Izvor: magazin.hr

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije