26.09.2014 Zdravlje deteta

Najčešće jesenje bolesti kod beba

U periodu od oktobra do aprila bebe i mala deca najčešće obolevaju od infekcija gornjih disajnih puteva. Evo šta treba znati o ovim bolestima…

najcesce jesenje bolesti beba

Virusi

Respiratorni virusi prenose se vazdušnim putem od inficirane osobe (kijanjem i kašljanjem) ili direktnim kontaktom sa inficiranim materijalom, preko kože. Oboljevanje zavisi od imunološkog statusa dečjeg organizma i epidemiološke situacije u kući ili u predškolskoj ustanovi. Važno je istaći da dojenje štiti bebe od svih vrsta infekcija, pa i ovih.

Šta potpomaže razvoj infekcije?

Pušenje u stanu ili u prostoru u kojem borave deca svakako povećava učestalost pojavljivanja infekcija gornjih disajnih puteva, naročito kod dece mlađe od tri godine.

Zagađenje vazduha takođe ima uticaja na učestalost nastanka infekcije, dok boravak u vrtiću, suprotno verovanju, nema značajnije veze sa tim. Naime, utvrđeno je da deca koja idu u vrtić nisu češće bolesna od mališana koji borave kod kuće, osim tokom prvih nekoliko meseci nakon dolaska u kolektiv. Takođe, suprotno raširenom verovanju, izlaganje hladnom vazduhu ne povećava rizik od nastanka virusnih respiratornih infekcija.

Bakterije

Iako su virusi najčešći uzročnici infekcija gornjih disajnih puteva, to mogu biti i bakterije. Međutim, teško je proceniti da li su bakterije nađene u organizmu izazvale infekciju, jer su mnoge od njih (naročito pneumokok i hemofilus) prisutne i u respiratornim organima zdravih osoba.

Iako deluje logično da bi prethodna virusna infekcija mogla da stvori povoljne uslove za razvoj bakterijske (mešovita infekcija), dokazi za ovo veoma su oskudni.

Infekicja ždrela

Ove infekcije veoma su česta pojava među decom mlađom od tri godine. Obično su infekcije ždrela i krajnika udružene, a najčešći uzročnici su virusi (u 80% slučajeva), dok su bakterije “krivci” u svega 20% slučajeva (najčešće se u brisu javlja beta-hemolitički streptokok).

Interesantno je da neka deca ne obolevaju od infekcije mada su im iz brisa nosa i grla izolovane pomenute bakterije. Upravo ti mališani (“kliconoše”) prenose infekciju na ostalu decu.

Lečenje i terapija

Pre nego što se započne lečenje deteta, treba uzeti bris nosa i grla. Sa terapijom bi trebalo sačekati do dobijanja rezultata, jer se time ne poveæava rizik od nastanka komplikacija. Štaviše, to omogućava nastajanje imunog odgovora u ždrelu i onemoguæava reinfekciju beta-hemolitičkim streptokokom. Ukoliko se sa lečenjem antibioticima započne pre dobijanja rezultata brisa, veća je mogućnost nastanka recidiva.

Autor: Life Content, M.K.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije