11.01.2014 Zdravlje deteta

Najčešće tegobe mališana: Učestalo mokrenje

Normalno je da novorođenče mokri često, ali ukoliko pri tom oseti peckanje ili ima neki drugi neprijatan osećaj, najverovatnije je u pitanju upala bešike.

mokrenje

O čemu se radi?

Upala bešike se javlja u oko 5% slučajeva dece uzrasta od dve do šest godina. Ta infekcija najčešće je izazvana crevnim bakterijama koje preko mokraćnih kanala stižu do bešike. Upala može biti izazvana ukoliko dete predugo odlaže mokrenje ili ako bakterije koje se nalaze na koži blizu otvora mokraćnih kanala uđu u bešiku i tu se razmnože.

Šta preduzeti?

Najbolje je da dete odvedete lekaru koji će na osnovu hemijskog i bakteriološkog pregleda mokraće utvrditi tačan uzrok ove pojave. Kako bi pregled bio uspešan, morate doneti uzorak mokraće svog deteta, koji mora biti stavljen u sterilnu bočicu.

Pre mokrenja u bočicu, postarajte se da vaš mališan bude dobro okupan jer u suprotnom može doći do zagađenja uzorka bakterijama koje se nalaze na koži.

Ako je uzorak nakon doktorske analize pozitivan, to jest ako je utvrđen znatan broj bakterija, doktor će propisati mališanu odgovarajući antibiotik u zavisnosti od „jačine“ bakterije.

Pogledajte i: Šta može da bude uzrok crvenila očiju kod dece?

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije