01.03.2014 Zdravlje deteta

Najčešći zdravstveni problemi nedonoščadi

Ona se smeštaju na odeljenje neonatalne intenzivne nege, a pošto im je razvoj unutar materice naglo prekinut, nakon rođenja im je potrebna specijalna nega da bi preživele. Njihovi respiratorni, probavni i imuni sistemi još nisu dovoljno razvijeni, pa im zbog toga prete brojni zdravstveni problemi.

nedonosce

Problemi sa disanjem

Pošto se u devetom mesecu trudnoće, u telu bebe izlučuje hormon koji priprema njena pluća za rad izvan materice, one koje se rode ranije imaju respiratornih problema zbog nedostatka pomenutog hormona.

Postoje dva načina lečenja, a odnose se na period pre i posle rođenja: ako postoji rizik od prevremenog porođaja, majka će tokom trudnoće dobijati hormonske injekcije koje će ubrzati sazrevanje bebinih pluća. Ako to nije slučaj, injekcije hormona će nakon rođenja dobiti beba.

Problemi sa ishranom

Prevremeno rođene bebe nemaju snage da sisaju, a ukoliko to i mogu, njihov probavni sistem nije dovoljno razvijen da bi prihvatio i apsorbovao hranljive materije iz mleka. Zbog toga se hrane putem sonde sve dok ne ojačaju toliko da bi mogle same da sisaju majčino mleko.

Slaba termoregulacija

Zbog nemogućnosti organizma da reguliše telesnu temperaturu, prevremeno rođene bebe smeštaju se u inkubator u kojem se održavaju temperatura i vlaga ista kao što je bila u maminom stomaku.

Nerazvijen imunitet

Organizam nedonoščadi ne može da se odbrani od mikroorganizama, pa se zbog toga inkubatori održavaju sterilnim. Međutim, i pored maksimalne nege, lekari ih pregledaju nekoliko puta na dan da bi na vreme otkrili početak infekcije i da bi blagovremeno uključili određenu terapiju protiv njenog uzročnika. Za nedonoščad čak i blage infekcije mogu biti fatalne!

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije