20.09.2016 Zdravlje deteta

Napetost, drama i divni trenuci: Ovo je priča o superheroini koja nosi slušne aparate

Jedinstvena stripska publikacija „Superuvce“ Sisi Bel (SAD), proglašena za najbolju stripsku publikaciju i za jednu od tri najbolje knjige za decu u Americi u 2015. godini, dostupna je na našem tržištu od sredine septembra ove godine u izdanju Udruženja za podršku razvoju dece oštećenog sluha „Sajberuvce“ i Izdavačke kuće „Čarobna knjiga“, a uz podršku kompanije MED-EL / CI Studio Pulsar.

Foto: Promo

Foto: Promo

„Superuvce“, autobiografska priča uspešne autorke oštećenog sluha, na zanimljiv i lako razumljiv način bavi se iskustvom odrastanja devojčice Cece koja, usled preležanog meningitisa, ostaje oštećenog sluha i dobija slušne aparate. Knjiga govori o izazovima s kojima se susreće svako dete, međutim, priča se dodatno komplikuje zbog Cecine različitosti od vršnjaka.

Cecino iskustvo je puno iskrene napetosti, drame, ali i divnih trenutaka kojima obiluje život svakog novopečenog školarca. Čim Ceca otkrije da ima „supermoć“ koja joj omogućava da čuje učiteljicu i kad je van učionice, situacija počinje polako da se menja. Ona postaje superheroina zvana Superuvce i stvari kreću nabolje.

O cilju izdavanja ovog stripa kod nas predsednica udruženja „Sajberuvce“ Jelena Pavićević-Ilin rekla je: „Naša osnovna ideja je da ’Superuvce’ upozna decu oštećenog sluha u Srbiji sa iskustvima nekog njima sličnog, kao i da na zanimljiv način ovu temu učini razumljivijom svoj deci, roditeljima i javnosti uopšte. Hvala svim ljudima dobre volje koji nas podržavaju u ovom važnom poduhvatu.“

– ’Superuvce’ je knjiga ispunjena izuzetnim porukama, a pritom neočekivano zabavna i duhovita. S obzirom na poziciju koju ’Čarobna knjiga’ ima kao jedan od tri najveća stripska izdavača u Srbiji, saradnja sa udruženjem ’Sajberuvce’ na ovom projektu predstavlja pravi način da damo svoj doprinos boljem uklapanju dece sa oštećenim sluhom u društvo – kaže Borislav Pantić, osnivač i direktor Izdavačke kuće „Čarobna knjiga“.

Želja ove knjige, to jest njene autorke, jeste da inspiriše one koji su „drugačiji“ ili se tako osećaju i da pomogne drugima da razumeju šta „biti drugačiji“ znači.

Autorka Sisi Bel je ovom prilikom poručila: „Izuzetno me je obradovala inicijativa udruženja ’Sajberuvce’ i ’Čarobne knjige’ da moju knjigu objave na srpskom jeziku. Nadam se da ćete uživati čitajući je sa svojom decom.

– Oduševljeni smo mogućnošću da podržimo inicijativu od ovakvog značaja za decu oštećenog sluha i njihove porodice. MED-EL ima viziju da svakom detetu u Srbiji sa ozbiljnim oštećenjem sluha omogući pristup tehnologiji koja mu može promeniti život, a podizanje svesti i edukacija javnosti o ovoj temi može doneti samo dobro onima koji se suočavaju s gubitkom sluha – rekao je Markus Barta, regionalni menadžer austrijske kompanije MED-EL.

„Superuvce“ se od sredine septembra može kupiti u knjižarama „Vulkan“ i „Delfi“ i u svim bolje snabdevenim knjižarama u Srbiji, kao i putem online narudžbenica. Više informacija o samoj knjizi i pojedinostima nabavke možete dobiti na adresi www.sajberuvce.org, kao i na www.carobnaknjiga.rs.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije