16.11.2014 Zdravlje deteta

Ne dajte detetu antibiotike bez potrebe!

Čim detetu procuri nos ili počne da kašlje, roditelji odmah posežu za sirupima i antibioticima. Međutim, u najvećem broju slučajeva, to nije potrebno…

deca i antibiotici

U današnje vreme troši se previše antibiotika, ali prekomerna potrošnja nije jedini problem.Mnogo je veći problem razvijanja neosetljivosti sve većeg broja bakterija na antibiotike.

Lekari posebno upozoravaju na to da je zbog neosetljivosti koju su razvile bakterije, lečenje mnogih bezazlenih bolesti postalo mnogo složenije. Jedan od primera za to je akutna upala srednjeg uha kod dece i odojčadi, koja se još do nedavno uspešno lečila antibioticima, a danas se često dešava da je potrebno izvršiti hirurški zahvat kojim se pomoću malog reza na bubnoj opni omogućava dreniranje gnojnog sekreta iz srednjeg uha.

Izbegnite najčešće greške

– Nikada nemojte da dajete detetu antibiotike bez lekarskog nadzora i kontrole, jer ako vam je neki antibiotik jednom pomogao, ne znači da će i u drugom slučaju. Taj lek vam je lekar prepisao za lečenje tačno određene bolesti i protiv tačno određene bakterije. Sadašnju bolest možda je uzrokovala druga vrsta bakterija, pa vam ranije upotrebljeni antibiotik neće pomoći.

– Prerano prekidanje lečenja antibioticima najčešća je greška koju roditelji čine. Simptomi bolesti su se smirili, dete izgleda kao da je ozdravilo i vi prestajete da mu dajete lek. Šta se zapravo događa? Mikroorganizmi koji su bili u dodiru sa antibiotikom nisu „ubijeni“ već su se samo „ošamutili“ i „pritajili“, i nakon nekog vremena ponovo će se aktivirati i izazvati tegobe. Zato nikada nemojte da prestajete sa davanjem leka pre isteka vremena koje vam je lekar preporučio.

– Antibiotici nisu lekovi kojima se „skida“ povišena telesna temperatura. Ako je povišenu temperaturu izazvala bakterija, ona će pasti čim se suzbije štetno delovanje te bakterije, međutim ako je povišenu temperaturu uzrokovao virus (što je mnogo češće), antibiotici su potpuno beskorisni.

Autor: Life Content, M.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije