03.03.2016 Zdravlje deteta

Nega zuba: Kada je proteza neophodna?

devojcica proteza

Lepi, zdravi i pravi zubi, koji zablistaju kada se nasmejete, divan su ukras na licu. Zato je veoma važno da roditelji nauče decu kako da vode računa o zubima i koliko je bitno da redovno idu kod zubara.

Mnogi mališani se pobune ako moraju da nose protezu, a mame i tate posustaju pred njihovim molbama iako znaju da će ih, kada odrastu, možda i kriviti zbog te nedoslednosti. Da bi se blagovremeno uhvatili u koštac sa ovim problemom, najkasnije do sedme godine dete bi trebalo prvi put da poseti zubara. U tom periodu menjaju se zubi i lako se uočavaju nepravilnosti.

Pregledom se utvrđuje da li ima nekih nepravilnosti i kojim metodama mogu najbrže da se isprave. Na taj način se eliminišu mnoge loše navike i rešavaju teškoće u izgovoru reči.

Najbolji period za ortodontsko lečenje zuba kod dece je od devete do 14. godine, a zubar će nakon dijagnostičkog pregleda da preporuči tip proteze – mobilnu ili fiksnu. Prva može da se skida, pravi se prema obliku vilice i zuba pacijenta i može da se nosi i dok dete ima mlečne zube.

Posle 14. godine zubi se ispravljaju fiksnim ortodontskim aparatima, koje montira i skida isključivo zubar. U proseku, terapija fiksnim protezama traje od devet do 12 meseci, a može i do dve godine ako je deformitet veći.

Budući da su dizajneri proteza učinili sve da ih naprave atraktivnijim, deca ne odbijaju da ih nose kao ranijih godina. Jedan od razloga njihove popularnosti je i to što u mnogim filmovima i serijama glavni akteri nose protezu, na primer junakinja sitkoma „Ružna Beti“. Zbog te serije mnogi su pod stare dane odlučili da stave protezu, kao neku vrstu ukrasa.

Ako zubar predloži protezu, ni dete ni roditelji ne bi trebalo da se usprotive odluci jer njeno postavljanje ne boli, a mnogo doprinosi zdravlju i lepoti zuba. Istina, u početku su zubi malo osetljiviji i trebalo bi jesti mekšu hranu, ali period prilagođavanja ne traje duže od desetak dana.

Izvor: Novosti
Foto: Freedigitalphotos.net/stockimages

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije