11.06.2015 Zdravlje deteta

Ovo je najgora hrana za vašu bebu

Nezdrava hrana gora je po decu, nego po odrasle, a roditelji često nisu svesni činjenice da nezdrava hrana nije samo hamburger iz Mekdonaldsa, već svaka namirnica puna kalorija, šećera ili soli, a nutritivno siromašna.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Gazirani sokovi
U jednom američkom istraživanju, više od pola roditelja priznalo je kako je svojoj bebi između šestog i osmog meseca dalo „malo“ gaziranog soka, zbog zanimljivih grimasa koje pravi, misleći da gutljaj-dva neće škoditi. Upravo to „malo“ soka može da se „zalepi“ za bebine zubiće, ili da zasiti bebu tako da manje pojede pri sledećem hranjenju.

Sokovi
„I meni je mama davala sokove pa mi ništa ne fali“ ne najgori izgovor koji možete da smislite (sebi). Beba ne treba da konzumira sokove pune šećera, veštačkih boja, i ko zna čega još, obzirom da potrošači bivaju prevareni na sto načina jer se štampaju loše deklaracije. Ukoliko se ipak odlučite da bebi dajete sok, potražite u apotekama ili drogerijama sok namenjen njima, bez dodatog šećera, sa što manje sastojaka na deklaraciji.

Krekeri i keks
Veliki broj roditelja daje bebama keks za užinu, čim im porastu zubići. Nutricionisti napominju da je ovo fatalna greška, jer bebi dajete obrok koji nema nikakve nutritivne vrednosti, a pun je soli ili šećera. Najbolji izbor za užinu su kriške sezonskog voća.

Mesne prerađevine
Ovo je najgora hrana koju možete dati svom detetu. Veterinarska inspekcija je nedavno potvrdila da se na naše tržište u sve većem obimu ilegalno uvozi meso kome je istekao rok trajanja, sadrži GMO ili povećan nivo hormona, a od kog se prave prerađevine.

Slatkiši kao dezert
Želatin ili puding su prve poslastice koje bebe dobiju od roditelja. Na ovaj način, bebe ne dobiju nikakve hranljive materije, samo dezert pun šećera i veštačkih boja i aroma Umesto toga, bebi dajte pečenu jabuku sa vrlo malo cimeta. Tako će beba pojesti nešto slatko, sa dosta vlakana, vitamina, a ujedno i ukusno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije