16.01.2016 Zdravlje deteta

Pasivno pušenje izaziva karijes kod dece

Izloženost četvoromesečnih beba duvanskom dimu udvostručuje rizik od propadanja zuba do treće godine života, pokazalo je novo istraživanje.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Najnovije istraživanje japanskih naučnika, čiji su rezultati objavljeni u magazinu British Medical Journal, pokazalo je da izloženost duvanskom dimu čak i kod četvoromesečnih beba udvostručuje opasnost od pojave karijesa na mlečnim zubima koji tek treba da niknu.

Stručnjaci su analizirali zdravstveno stanje više od 75.000 dece, rođene između 2004. i 2010. godine, kao i podatke sa redvonih kontrola sa 0, 4, 9, 18 meseci i tri godine. Prilikom pregleda, mame su morale da popune upitnike o stepenu izloženosti deteta duvanskom dimu, tokom trudnoće pa do treće godine deteta. Ustanovljeno je da je pušača bilo u više od 50 odsto porodica, kod 6,8 odsto dece utvrđene su direktne posledice pasivnog pušenja, dok je u 13.000 slučajeva konstatovan karijes mlečnih zuba

Upoređujući podatke o deci iz pušačkih i nepušačkih porodica, utvrđeno je da izloženost dimu kod četvoromesečnih beba udvostručuje rizik od karijesa. Iako istraživači još ne mogu da objasne vezu između cigareta i karijesa kod dece, ipak su našli još jedan dokaz o negativnim efektima pasivnog pušenja.

Pročitajte i… Koliko pušenje u trudnoći ugrožava zdravlje bebe?
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije