12.04.2014 Zdravlje deteta

Petovalentnih vakcina neće biti do kraja godine

Vakcinacija dece protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, hemofilus influence tipa B i dečje paralize do kraja godine obavljaće se Torlakovim vakcinama, rekao je načelnik za farmaekonomiju RFZO Janko Samardžić.

vakcinacija

Samardžić je rekao da je Pravilnikom o imunizaciji Ministarstva zdravlja predviđen početak imunizacije, odnosno davanje petovalentne vakcine od 1. jula 2014. godine, ali da će zbog njihovog nedostatka na tržištu vakcinacija biti nastavljena po starom.

Zbog nedostatka petovalentnih vakcina u Srbiji i regionu, vakcinacija dece će biti obavljena trovalentnom Torlakovom vakcinom, uz dve monokomponentne vakcine. Na taj način, naša deca će dobiti kvalitetnu imunizaciju jednaku, onoj koja se ostvaruje primenom petovalentne vakcine. Roditelji u Srbiji nemaju nikakvog razloga za brigu„, naglasio je Samardžić.

On je ponovio da u Srbiji ima zaliha svih neophodnih vakcina koje će u najkraćem vremenu biti distribuirane svim zdravstvenim ustanovama i da je jedini problem situacija sa petovalentnom vakcinom.

Zalihe MMR vakcine na dan 5. marta na teritoriji Srbije iznosile su 55.094 doze, naglasio je on, a za taj kvartalni period potreba Srbije za tom vakcinom bila 42.126 doza.

Kako bi se izbegli pojedini deficiti, Samardžić kaže da je sprovedena vanredna kontrola i da se očekuje izveštaj kontrole na koji način će se obavljati preraspodela po određenim okruzima.

Izvor: Tanjug

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije