Pomozite bebi da podrigne

Nudimo vam nekoliko efikasnih trikova za izbacivanje „balončića“ iz bebinog stomačića
Većina beba veoma halapljivo sisa, pa pored mleka progutaju i nešto vazduha. Progutani vazduh se zadržava u bebinom stomačiću u vidu balona i pričinjava joj tegobu. Zato je važno da beba podrigne u toku podoja i nakon njega i izbaci taj vazduh. Za bebu je podrigivanje normalno, neophodno i blagotvorno. Ono služi za istiskivanje vazduha, „zarobljenog“ u želucu, koji ga širi, ometa varenje i doprinosi da se beba ne oseća dobro. Tog vazduha ima u većoj ili manjoj količini, a ukoliko je beba pre obroka mnogo plakala, želudac će joj se napuniti vazduhom i pre nego što počne da sisa. Pored toga, u stomačiću se gomilaju i gasovi oslobođeni iz laktoze u majčinom mleku, tako da se nelagodnost povećava.

Beba obavezno treba da podrigne
Ako se dete vrati u krevetić pre nego što se oslobodi svih tih mehurića vazduha, postoji opasnost da mu se poremeti san, ali i da podrigne u ležećem položaju. Ako istovremeno sa vazduhom izađe i malo mleka, tečnost može da prođe kroz grkljan, zatim u bronhije, a ako dete leži na leđima, može da se zagrcne! Dešava se da beba treba da podrigne za vreme obroka. Ona će prestati da sisa, kriviće se, napezaće se, uvijaće se, što majci treba da bude jasan znak da ga muči vazduh u stomačiću. Tada treba bebu podići, lupkati je po leđima dok ne podrigne, a zatim nastaviti sa dojenjem. Neke bebe podrignu odmah nakon podoja, jednom ili više puta, dok druge to ne učine ni posle četvrt sata. Svaka majka će prema ponašanju svoje bebe znati da li je beba izbacila sav vazduh ili nije.

Zašto dojena beba ima manju potrebu za podrigivanjem?
Ko priljubljivanja na majčine grudi, za razliku od beba hranjenih na flašicu, bebine desni savršeno prijanjaju na dojku. Za vreme hranjenja na grudima, nije potrebno praviti pauze, osim ako beba to traži. Na primer, ako dete pokaže uznemirenost prilikom prelaska sa jedne dojke na drugu, pokušajte ga navesti da podrigne.
Hranjenje na flašicu zahteva mnogo više pažnje. Ako se dete uznemiri, izvija leđa na drugu stranu i pokazuje znakove nelagodnosti, obavezno mu treba omogućiti da podrigne.

Ritual za svaku bebu
Da biste svojoj bebi omogućili da što pre izbaci vazduh nagomilan u želucu, biće vam dragoceni saveti vaše majke i bake. Ali, i vi treba pažljivo da motrite na reakcije svoje bebe.
Među položajima koje ćemo vam predložiti, otkrićete onaj koji će najbolje odgovarati vašoj bebi.
* Nekim bebama je dovoljno da im rukom nežno masirate stomak pa da podrignu.
* Podignite bebu u uspravan položaj, pa je lagano lupkajte po leđima vodeći računa da se bebin tomačić oslanja na vaše rame. Pošto bebe podrigivanjem obično izbace i manju količinu mleka, stavite na rame presavijenu pelenu kako biste zaštitili odeću.
* Možete bebu položiti potrbuške preko kolena, pa joj nežno masirajte leđa. Beba će pokušati da podigne glavicu i grudni koš, što obično izaziva podrigivanje.
* Obema rukama podignite bebu ispred sebe, pa je podižite malim uzastopnim trzajima, ali nemojte previše da je cimate.
* Ako i pored primenjenih metoda, beba još uvek nije podrignula, a po svemu sudeći joj progutani vazduh predstavlja problem, nemojte se ustručavati da je okrenete glavom naniže, pa je zatim odmah podignete (setite se šta se dešava sa mehurićima vazduha u flaši kada flašu okrenete naopačke – vazduh odmah kreće ka gore!). U principu, beba će prvo zevnuti, a zatim podrignuti.
Kada otkrijete najbolji i najbrži način za podrigivanje, vaša beba će punog stomačića mirno zaspati. Zadržite je u naručju, ljuljuškajte je, pričajte joj i mazite je da bi njena sreća bila potpuna.

Grčevi u stomaku
Ako beba uopšte ne može da se smiri, možda pati od grčeva
Neke bebe satima plaču mada su i site i suve. Uzrok plaču koji ne prestaje, često su grčevi u stomaku. Oni u osnovi nisu opasni, ali su za bebu bolni. Dete se previja, ne može da se smiri, stomačić mu je tvrd i bolan na dodir.
U takvim slučajevima, bebi možete pomoći milovanjem i nežnošću. Privijte je uz sebe, zagrejte joj stomačić, nežno joj pevušite… Ukratko, učinite sve što je u vašoj moći da svojoj bebi olakšate ovakve trenutke. Pošto se grčevi najčešće pojavljuju kasno popodne ili predveče, možete da pokušate da ih predupredite blagom masažom. Namažite dlanove uljem za bebe, zagrejte ih, a zatim kružnim pokretima masirajte bebin stomačić. Nakon masaže, umotajte bebu flanelskom pelenom, nadojite je, a nakon podoja, beba obavezno treba da podrigne. A uveče ili noću, omogućite bebi da miruje i zaspi uz vaše telo. Ako bolovi i pored toga ne prestanu i traju po više časova, treba zatražiti pomoć lekara. I veoma bolna osetljivost pri opipavanju stomaka, znak je za uzbunu. Ako je posle temeljnog pregleda ustanovljeno da se iza tih bolova u stomaku ne krije neko ozbiljnije organsko oboljenje, lekar će u većini slučajeva preporučiti tople obloge i čaj od komorača.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije