01.04.2015 Zdravlje deteta

Problemi sa vidom: Zašto moram da nosim naočare?!

????????????????

Nađite način da objasnite najmlađima da su im naočare neohodne, da će se bez njih vid pogoršavati i da ih mnoge osobe nose, možda i njihovi idoli u sportu, muzici, na filmu…

Ako primetite da dete žmirka dok gleda televiziju, približava knjigu licu ili se nakon čitanja žali na glavobolju, odvedite ga kod očnog lekara. Oftalmolog će ga detaljno pregledati i utvrditi da li su potrebne naočare. Ukoliko jesu, nemojte da negativno reagujete pred detetom! Njima će biti u početku teško da prihvate činjenicu da moraju da ih nose neprekidno, plašiće se da će ih drugari zadirkivati, davati razne nadimke (poput ćora), pa je pozitivan i odlučan stav roditelja veoma važan.

Kada oftalmolog „prepiše“ naočare, odrasli bi to trebalo da shvate veoma ozbiljno i da ne popuštaju pred molbama („samo danas da ih ne nosim, kako ću s njima da se igram, danas imam fizičko“). Dioptrija može da se popravi kod najmlađih i naočare su najfunkcionalnije dok se oko razvija. Osim toga, ako dete bolje vidi, lakše će mu biti u školi, u igri sa vršnjacima, napolju, na ulici.

Nađite način da objasnite najmlađima da su im naočare neohodne, da će se bez njih vid pogoršavati i da ih mnoge osobe nose, možda i njihovi idoli u sportu, muzici, na filmu…

U savremenim optičarskim radnjama je veliki izbor zanimljivih okvira, raznih boja i materijala, pa dozvolite detetu da odabere onaj koji mu se sviđa i nemojte da škrtarite prilikom kupovine. Savet je da izbegavate tanke, metalne jer se lako iskrive, naročito ako je dete živahno. Plastični i gumeni su mnogo su atraktivniji, praktičniji i otporniji. Naravno, odaberite najkvalitetnija stakla, sa UV filterima, antirefleksnim slojem i premazom koji štiti od ogrebotina jer će duže trajati. Obavezno uzmite i futrolu, najbolje onu od tvrde plastike i naučite dete da ih stavi u nju uvek kada ih skine u školi ili kod kuće.

Izvor: Novosti
Foto: Thinkstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije