27.11.2015 Zdravlje deteta

Roditeljske brige: Šta ako moje dete proguta žvaku

Žvaka je često omiljeni slatkiš i zabava mnogoj deci. Međutim, neretko se dešava da je mališani slučajno progutaju, što mnoge roditelje plaši. Saznajte da li imate razloga za zabrinutost…

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Umesto u ustima, guma za žvakanje umela je da završi u našem stomaku, zbog čega su naši roditelji često pravili dramu. Međutim, da li su zaista imali razlog, kao i da li mi danas sa razlogom brinemo ukoliko slatka zabava za nepce slučajno završi u stomaku naših mališana?

Evo nekoliko odgovora koji će rešiti vaše sumnje:

Može li se žvaka svariti?

Gume za žvakanje naše telo ne može u potpunosti da svari. I dok sastojke poput zaslađivača i šećera telo prepoznaje i razgrađuje, ostatak ostaje u komadu. Iako to možda zvuči opasno i zabrinjavajuće, nesvarena žvaka završava gde i ostali nesvarljivi sastojci poput kožice voća ili koštica, pa će je naše telo izbaciti putem velike nužde.

Može li žvaka da se zalepi za želudac?
Najveća briga roditelja jeste da se guma za žvakanje ne zalepi za zid ždrela ili želuca. Međutim, za razliku od neprijatnih posledica žvake na odeći, kosi ili đonu cipele, verovatnoća za to je vrlo, vrlo mala. Iako će joj trebati nešto više vremena da prođe kroz ceo digestivni trakt nemate razloga za brigu…

Kada gutanje gume za žvakanje može biti problem?

Vrlo su retki slučajevi u kojima gutanje žvake može da izazove zdravstvene probleme, a najčešće se vežu uz poremećaje probavnog sistema izazvane divertikulitisom ili Kronovom bolešću.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije