22.06.2015 Zdravlje deteta

Šta ako vaše dete ima hemoroide?

Hemoroidi se ređe javljaju kod dece mlađeg uzrasta, dok su adolescenti i tinejdžeri dosta podložniji njihovoj pojavi. Hemoroidi, ili šuljevi, su pojava oticanja vena oko anusa, a do njihove pojave može doći iz više različitih razloga.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

 

Neki od njih su nepravilan ishrana, predugo sedenje na wc šolji ili noši, dugo sedenje na trvrdoj podlozi, česta pojava opstipacije ili dijareje. Ako se dete žali na bol ili svrab u regiji oko anusa, povedite ga lekaru, kako bi se utvrdilo da li su hemoroidi uzročnici takvog osećaja.

Definicija i simptomi
Hemoroidi su vene oko anusa koje kod kojih je došlo do oticanja. Oni mogu biti spoljašnji ili unutrašnji, a nastaju kao posledica pritiska u karlici i crevima. I ako nije uobičajeno da se javljaju tokom detinstva, ipak dolazi do njihove pojave, naročito kod školske dece. Kod mlađe dece, roditeljima je mnogo lakše da primete pojavu krvi u stolici ili na toalet papiru, jer oni obično pomažu deci tokom brisanja. Takođe, roditelji mogu da primete čvoriće ili otok oko detetovog anusa. Starijoj deci roditelji najčešće ne pomažu u toaletu, pa jedini način da primetite promene taj kad dete počne da se žali na svrab ili bol u predelu anusa, ili da vam samo kaže da je primetilo krv nakon pražnjnja creva, odnosno brisanja. Sve ovo su simtomi koje ne treba zanemarivati, već dete povesti kod pedijatra na pregled.

Napinjanje i pojava zatvora
Pojava zatvora ili sa druge strane česte dijareje odnosno samo napinjanje najčešći je razlog koji dovode do hemoroida. Prilikom neke od ovih pojava dolazi do stvaranja pritiska tokom pražnjenja creva, odnosno stvara se pritisak na vene u anusnoj regiji. To dalje uzrokuje oticanja i pojavu čvorića, javljaju se hemoroidi. Ako vaše dete dugo vremena sedi na wc šolji ili noši, pritisak koji se javlja od sedenja, takođe može da dovde do razvoja hemoriuda.

Zdravstveni problemi
Brojni zdravstveni problemi kod dece mogu biti uzročnici koji će dovesti do pojave hemoroida. Ako je dete gojazno, kod njega postoji mnogo veća šansa da dobije hemoroide, zbog dodatnog pritiska, koji stvara višak telesne mase. Deca sa hroničnim dijarejama, koja mogu biti posledica brojnih zdravstvenih problema, kao što je upala creva, takođe su skolnija pojavi hemoroida. Prema nekim istraživanjima sam povišeni pritisak u venama koje transportuju krv iz digestivnog trakta prema jetri može dovesti do pojave hemoroida, pa je neophodno rano prepoznavanje simptoma i sprečavanje ove pojave na vreme.

Većina odraslih može sama da se izbori sa problemima koje izazivaju hemoroidi u kućnim uslovima. Ali ako sumnjate da vaše dete ima takav problem, bilo da su hemoroidi unutrašnji ili spoljašnji, zakažite mu što pre pregled kod lekara odnosno pedijatra. Pojava hemoroida kod dece nije nešto što je uobičajeno, pa je neophodno da lekar utvrdi osnovni razlog njihove pojave i kako se mogu lečiti. Pedijatar će takođe preporučiti kakav način života dete treba da ima, šta promenitu u odnosu na dosadašnji način života, pre svega način ishrane, kako bi se ublažila i smanjila nelagodnosti i problemi koji mogu nastati u kasnojoj životnoj dobi. Dete će dobiti medikamente, pre svega masti koje mogu umanjiti bol i svrab. U težim slučajevima hemoroidi se mogu otkloniti i hiruškim putem.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije