05.08.2014 Zdravlje deteta

Šta kada dete povredi glavu?

Deca su živahna, vole da se pentraju i jurcaju, pa nije redak slučaj da padnu i udare glavicom u neki tvrd predmet…. Srećom, takvi udarci najčešće su slabijeg intenziteta, potpuno su bezazleni, odmah se zaboravljaju i ne uzrokuju nikakve tegobe, osim „čvoruge“ na glavi.

povrede glave

Ponekad može da se desi da dete pri padu „zaradi“ oderotinu na vlasištu kose ili na licu. Ukoliko se radi o površinskoj povredi, ona se može obraditi kod kuće i za nekoliko dana sve će biti u redu. Međutim, ako je oštećenje kože dublje, zahteva hiruršku obradu i dete treba odvesti kod lekara. Naravno, poželjno je da lekar pri obradi rane koristi tanak konac koji ostavlja minimalni ožiljak. Izuzev manjeg ili većeg ožiljka, drugih posledica neće biti.

Gubitak svesti

Ponekad glava pretrpi jači udarac (na primer, o radijator ili o ivicu stola), nakon koga detetu može da se „zamrači“ pred očima ili čak može na nekoliko sekundi da izgubi svest. Potom dete dolazi k svesti, ali se obično ne seća šta mu se dogodilo.

Ovaj kratkotrajni gubitak svesti, praćen glavoboljom, mučninom i povraćanjem ukazuje na to da se radi o potresu mozga. Nakon što se osveste, deca se često žale na zujanje u ušima, usporeno govore, smeta im svetlo i osećaju se vrlo iscrpljeno, ali pokreti ruku, nogu i glave su pod voljnom kontrolom.

Svaki potres mozga ozbiljna je ozleda koja zahteva najveću pažnju roditelja i zato je nužno da se dete što pre odvede na lekarski pregled. Ovakvi bolesnici najčešće se hospitalizuju radi posmatranja, jer postoji mogućnost nastanka krvarenja u mozgu.

U najvećem broju slučajeva, simptomi potresa mozga nestaju tokom prvih 24 sata i, ukoliko nema drugih neuroloških ispada ili udruženih ozleda kao što su prelomi, ozlede oka, uha ili vratnih ligamenata, dete može da se otpusti na kućnu negu. Kod kuće treba da miruje nedelju dana i da izbegava veće psihofizičke napore. Posebno su važni odmor i zdrav san.

Gledanje televizije nije zabranjeno, ali ne treba da preteruje jer su moguće glavobolje. Nakon nedelju dana, lekar može preporučiti dodatne pretrage ili preglede, na primer, pregled očiju ili EEG snimanje, što zavisi od stanja bolesnika.

Potres mozga kod dece obično prolazi bez komplikacija i najčešće ne ostavlja trajne posledice. Kod neke dece ipak zaostaju glavobolja, pojačan umor, poremećaji pažnje i koncentracije, kao i smetnje pri učenju. Pošto su školski programi veoma zahtevni, a sposobnost koncentracije i pamćenja nakon potresa mozga može biti poremećena više meseci, preporučuje se da dete neko vreme ne radi fizičke vežbe u školi. Treba ga čuvati da se ne bi ponovo ozledilo, jer je iz iskustva poznato da ponovljene ozlede i višestruki potresi mozga svaki naredni put ostavljaju sve teže posledice.

Od propratnih ozleda kod udarca glavom svakako treba spomenuti moguće istegnuće ligamenata vratnih pršljenova, što je u dečjem uzrastu, na sreću, mnogo ređe nego kod odraslih. Međutim, ako se desi da dete istegne vratne ligamente, to može da prouzrokuje ozbiljne i dugotrajne probleme.

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije