22.02.2018 Zdravlje deteta

Šta o zdravlju deteta govore njegovi nokti?

Na osnovu izgleda noktiju često možemo dobiti dragocene informacije o zdravlju deteta. Stoga je pri posmatranju promena na telu, dobro pregledati i dečje noktiće…

 

NOKTI-490x326

TAČKASTA UDUBLJENJA

Na jednom ili više noktiju primećuju se sitna tačkasta udubljenja, pa njihova površina izgleda poput one na naprstku. Polumesečasti deo na bazi nokta je crvene boje umesto bledoružičaste. Ponekad mame istovremeno primete i promene na vlasištu, uz mestimično opadanje kosice na ograničenom, okruglom području (u sredini vlasišta, ne na njegovom rubu).

Koji je uzrok?

Ako su ove dve pojave povezane, postoji verovatnoća da dete pati od emocionalne napetosti (stresa), koju mališani proživljavaju usled nekih događaja koji značajno menjaju njihov život: rođenje brata ili sestre, polazak u vrtić i sl.

Poznato je da napetost negativno utiče na imunitet organizma. Umesto da sistem odbrane štiti organizam od napada stranih supstanci, on napada sam sebe. Neprijateljski se odnosi i prema korenu kose, a površina nokta gubi svoju glatkoću.

POMORANDŽINA KORA

Na jednom ili više noktiju primećuju se sitna udubljenja koja podsećaju na pomorandžinu koru. Na koži deteta mama zapaža crvenkaste mrljice pokrivene sitnim mehurićima veličine glave pribadače, iz kojih izlazi bistri sadržaj. U početku se one nalaze na licu, a zatim se proširuju na nabore kože, pregibe lakata i kolena, na očne kapke i predeo iza uha.

Koji je uzrok?

Najverovatnije je reč o atopijskom dermatitisu (ekcemu). Za ovo oboljenje postoji genetska predispozicija, a posledica je anomalije u funkcionisanju imunološkog sistema. Takva slabost odbrambenog sistema s vremenom može dovesti do pojave prave alergije. Zapravo, čest je slučaj da su i roditelji imali slične probleme u ranom detinjstvu.

ZANOKTICE

Na rubovima noktiju nalazi se „raščupana“ kožica ili male izrasline.

Koji je uzrok?

Nekad se mislilo da ovakve promene ukazuju na nedostatak vitamina u organizmu. Međutim, ove promene kožice oko noktiju (poznate kao zanoktice) konstitucionalna su pojava i ne predstavljaju zdravstveni problem.

KRHKI NOKTI I UMOR

Nokti su lomljivi, na njima se javljaju napukline, nastaju nabori, vrh nokta se lako lomi. Dete je bledo, koža mu je bez sjaja, a sluznice su mu slabo prokrvljene što se najbolje može videti na unutrašnjosti donjeg kapka oka. Mališan se brzo zamara, a disanje mu je ubrzano…

Koji je uzrok?

Najverovatnije je reč o anemiji, iako bledilo kože ne mora uvek da bude znak malokrvnosti. Ipak, ovakav izgled noktića ukazuje na nedostatak gvožđa, što je najčešći tip anemije u dečjem uzrastu. Radi se o tome da dete ima manjak krvne boje (hemoglobina) koji eritrocitima (crvenim krvnim zrncima) daje crvenu boju i omogućava prenos kiseonika do svih ćelija i tkiva u organizmu. Kada je količina hemoglobina oskudna, organizmu nije osigurana dovoljna količina kiseonika. Posledica toga jesu umor, bledilo, ubrzano disanje, a nokti su osetljivi i lako se lome.

Autor: Life Content
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije