05.02.2014 Zdravlje deteta

Šta određuje bebinu krvnu grupu?

Roditelje često zanima koje će krvne grupe biti njihovo dete, naročito ako je jedan od roditelja Rh negativan. Donosimo vam informacije o vrstama krvnih grupa i njihovim mogućim kombinacijama.

krvna grupa

Svako od nas rađa se sa određenom krvnom grupom: A, B, AB ili 0, i pozitivnim ili negativnim Rezus faktorom (Rh), što znači da svaka krv ima specifične karakteristike. Krvna grupa određuje se i prepoznaje prema tipu antigena (proteina) koji se nalaze u eritrocitima (crvenim krvnim zrncima).

Krvna grupa A poseduje protein Aglutinogen A, krvna grupa B poseduje Aglutinogen B, krvna grupa AB poseduje oba Aglutinogena, a 0 krvna grupa nema u sebi nijedan od ova dva antigena. Rh faktor je takođe protein koji se nalazi u krvnim zrncima. Ukoliko u krvi postoji Rezus protein, onda je osoba Rh pozitivna (+), a ako ga nema, onda je Rh negativna (-).

Važno je znati da ukoliko se osobi sa Rh pozitivnom krvi da Rh negativna krv, to neće uticati na njeno zdravlje, ali ukoliko se osobi sa Rh negativnom krvi da Rh pozitivna krv, to može dovesti do posledica, naročito kod žena koje planiraju trudnoću.

Koju će krvnu grupu naslediti beba?

Potrebno je znati da svaka krvna grupa u sebi nosi dva genotipa, od mogućih tri (A, B ili 0), ali se samo jedan od svakog roditelja prenosi na dete. Roditelj koji ima krvnu grupu A može u sebi nositi genotip AA ili A0, i bebi preneti A ili 0 gen. Roditelj koji ima krvnu grupu B, u sebi može nositi genotip BB ili B0, i na bebu preneti gen B ili 0. Roditelj koji ima krvnu grupu AB, u sebi nosi genotip AB, što znači da na bebu može preneti A ili B gen. Roditelj koji ima krvnu grupu 0, u sebi nosi genotip 00 (koji ne sadrži ni jedan antigen), i na bebu može preneti samo 0 gen.

Krvna grupa bebe, dakle, nastaje kombinacijom po jednog od gena roditelja. Treba znati da se u izuzetno retkim slučajevima dešava da beba nema krvnu grupu koja je moguća kombinacijom gena roditelja, jer ne postoji dominantan gen.

A RH faktor?

Isto tako, svaka krvna grupa u sebi ima dva genotipa Rh faktora. Roditelji koji su Rh pozitivni, u sebi mogu nositi Rh+ i Rh- genotip ili Rh+ i Rh+ genotip. Dok roditelji koji su Rh negativni, u sebi nose samo Rh- i Rh- genotip. Beba nasleđuje jedan gen od oca i jedan gen od majke, s tim što je Rh pozitivan gen jači, dominantniji u odnosu na Rh negativan gen, i usled kombinacije Rh+ i Rh- gena, dete će uvek biti Rh pozitivno.

Kako se određuje krvna grupa?

Ukoliko je potrebno da se odredi krvna grupa, uzorak se uzima iz vene na uobičajeni način. Rezultat krvne grupe bude gotov u roku od 24 sata. Ukoliko imate bilo kakve nedoumice ili želite da odredite svoju krvnu grupu, javite se najbližem Zavodu za transfuziju.

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije