20.05.2016 Zdravlje deteta

Top 10 saveta kako se zaštititi od infekcija

U nastavku vam donosimo deset saveta kako se zaštititi od infekcija koje mogu da ugroze bebu, ukoliko ste trudnica ili planirate uskoro trudnoću.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

1. Perite ruke često sapunom i vodom, posebno kada kristite toalet, dodirujete sirovo meso, jaja, sirovo neoprano voće, pripremate hranu, radite u vrtu, radite sa drugom vrstom prljavštinje. Kada se često rukujete sa ljudima, igrate se sa kućnim ljubimcima, brinete o nekom bolesnom članu porodice, brinete o malom detetu, menjate pelene bebi… Ako voda i sapun nisu dostupni koristite alkohol, dezinfekciono sredstvo, gel za ruke ili sl.

2. Izbegavajte da koristite zajednički pribor za jelo sa malom decom.

3. Meso dobro i dovoljno dugo kuvajte. Izbegavajte meso koje je delimično termički obraćeno (krvave bifteke i sl). Ne podgrevajte jela sa mesom.

4. Izbjegavajte nepasterizovano (sirovo) mleko i mlečne prerađevine napravljene od takvog mleka.

5. Nemojte dodirivati i sređivati prljavu posteljinu/krpe u korpama za spavanje ili nosiljkama za mačke – kućnih ljubimaca.

6. Izbjegavajte svaki mogući kontakt sa glodarima i njihovim izmetom. Ako imate kućnog ljubimca hrčka ili nekog drugog glodara neka se neko drugi brine o njemu dok ste vi trudni ili planirate trudnoću.

7. Testirajte se na polno prenosive bolesti (STD,PPI) kao što su HIV, hepatitis B i štitite se od njih.

8. Raspitajte se o vakcinama za neke bolesti koje možete dobiti pre trudnoće.

9.Izbjegavajte kontakt sa ljudima koji imaju neku infekciju, kao što su boginje (ovčje boginje), rubeola, pogotovo ako niste preboleli boginje ili se niste vakcinisali.

10.Informišite se o Streptokoku grupe B. Mnoge žene imaju ovu infekciju a nemaju nikakve tegobe. Obzirom da može izazvati ozbiljne probleme kod beba kada je porođaj prirodan – vaginalni preporučuje se testiranje na ovu infekciju pri kraju trudnoće i antibiotska zaštita.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije