Karavan „Na putu kroz roditeljstvo“ dolazi u Jagodinu
Projekat „Na putu kroz roditeljstvo“ zamišljen je kao „putujući edukativni karavan“ koji za cilj ima da osnaži roditelje i pomogne im da reše određ...
pročitaj jošDajući im previše mleka, roditelji u Velikoj Britaniji podstiču gojaznost kod svoje dece, upozoravaju stručnjaci.
Zapanjujućih 99,9 procenata mališana, uzrasta ispod dve godine, unosi u svoj organizam previše proteina, gotovo tri puta više nego što je potrebno, pokazuje najveća do sada rađena studija o dečjoj ishrani.
Takođe, dve trećine dece, starosti do dve godine, unosi više kalorija od preporučene doze, što može dovesti do visokog krvnog pritiska, srčanih oboljenja i dijabetesa tipa 2 u kasnijem životu.
Stručnjaci upozoravaju da je ishrana u najranijim godinama izuzetno bitna i da određuje kakvo će zdravlje biti u budućnosti. Ukoliko je osoba bila gojazna u detinjstvu, velika je verovatnoća da će biti i kada odraste.
Petina dece ima prekomernu težinu do sedme godine, a trećina njih do završetka osnovne škole.
Istraživači sa Univerzitetskog koledža u Londonu i Univerziteta Oksford i Brisel smatraju da je unos proteina toliko visok pre svega zato što roditelji deci daju previše mleka, jogurta i drugih mlečnih proizvoda.
Oni ističu da detetu, kada pređe na čvrstu ishranu, ne bi trebalo davati previše kravljeg mleka ili mlečne formule. Britanski Nacionalni zavod za zdravlje savetuje da najmlađima ne bi trebalo davati više od 600ml mleka dnevno.
U studiji, koja je objavljena u Britanskom žurnalu ishrane, učestvovalo je 2,336 mališana.
Iako nam je voda neophodna za dobro zdravlje i energiju, a pri tom je lako dostupna, retko ko je unosi u dovoljnim količinama. To se posebno odnosi...
pročitaj jošNe postoji ništa lepše od osećanja koje vas obuzima kada držite svoju bebu u naručju. Ali, istovremeno osećate strah, jer svet koji vas okružuje de...
pročitaj jošIgranje i druge aktivnosti nakon potresa mozga mogu ostaviti ozbiljne posledice, upozorava dr Kevin Voker, te bi povređeno dete trebalo pustiti da ...
pročitaj još