Uputstvo za „održavanje“ čiste i suve bebine guze

bebina guza

Menjanje pelena

Pelene se redovno moraju menjati i to uvek posle „velike radnje“. Ako fekalije ili urin (koji je izrazito agresivan) duže budu u kontaktu sa bebinom kožom, sasvim je sigurno da će je izgristi, učiniti crvenom – što će bebi stvarati nelagodnost.

Nežno čišćenje

Ukoliko koristite pletnene pelene, jednim njenim ćoškom umočenim u toplu vodu možete da pokupite fekalije sa bebine guze i da ih sakupite unutar pelene. Praktične su i vlažne maramice kojima je izuzetno lako očistiti bebinu guzu. One u sebi sadrže losion koji ujedno i čisti i neguje nežnu dečju kožu. Neke maramice koje su natopljene posebnim uljem za negu, ostavljaju zaštitni „film“ koji sprečava ojed.

Redovno „provetravanje“

Posle svakog čišćenja, bilo bi dobro da ostavite bebinu guzu da se malo „provetri“. Pošto je ovaj deo tela stalno umotan u pelene, ponekad ga je dobro ostaviti da „diše“. Budite uvereni da će to prijati vašoj bebi: tako „razgolićena“ osetiće se slobodnom i nesputanom. Nekoliko minuta bez pelena svakako neće škoditi bebi, samo vodite računa da dete ne bude na promaji.

Mazanje kremom

Posle svakog pranja i menjanja pelena, bebinu guzu treba namazati posebnom kremom. U kremi se nalaze sastojci koji neguju ovu regiju dečjeg tela, ne dozvoljavajući da produkti iz fekalija i urina nadraže njenu osetljivu kožu. Ukoliko do toga ipak dođe, potrebno je naneti deblji sloj kreme (na očišćenu guzu) ili kupiti specijalnu kremu (Pavlovićevu mast, na primer).

Detaljno brisanje (prosušivanje)

Posle kupanja, veliku pažnju treba posvetiti i brisanju bebine guze. Nemojte je ovlaš brisati jer zaostala vlaga ne prija njenoj koži. Pošto su vlažna i topla mesta idealna „sredina“ za razvoj raznih mikroorganizama, svaki deo bebinog tela treba detaljno prosušiti. Ovo posebno važi za sve nabore na bebinom telu: unutrašnja strana lakta, kolena, regija pazuha, vrat… Ukoliko je vaše dete malo bucmastije i usled toga ima više nabora, potrebno je da posebno obratite pažnju prilikom brisanja. Najbolje je da koristite veliki i nežan peškir mekih vlakana koja neće iritirati bebinu kožu. Važno je da ne trljate, već da samo tapkate bebinu kožu.

Prava krema za nežnu kožu

Da biste bili sigurni da vaša beba dobija najbolju moguću negu, potrebno je da upotrebljavate specijalne proizvode namenjene bebama jer ćete na taj način zaštititi površinski sloj kože. Nemojte preterivati sa upotrebom kozmetičkih sredstava već se usredsredite na osnovnu negu koja podrazumeva redovno pranje, čišćenje i mazanje odgovarajućom kremom.

Autor: Life Content, M.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije