30.05.2016 Zdravlje deteta

Veliki odziv za vakcinaciju dece protiv HPV virusa

Za nepunih mesec i po dana, koliko traje imunizacija protiv humanog papiloma virusa (HPV) u zdravstvenim ustanovama u Srbiji vakcinisano je oko 140 dece, a lekari kažu da je odaziv premašio njihova očekivanja.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Vakcinaciju dece protiv HPV virusa u okviru pilot projekta sprovodi Ministarstvo zdravlja i Institut „Batut“ u cilju prevencije raka grlića materice i ostalih obolenja izazvanih HPV virusom, a obezbeđeno je 2.000 besplatnih doza.

Vakcina nije obavezna, a dostupna je u beogradskim domovima zdravlja Novi Beograd, Palilula, Voždovac, Savski venac, zatim Institutu za majku i dete, kao i domovima zdravlja Kragujevac, Kikinda, Požarevac, Bačka Palanka.

Ginekolog Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ Bojana Milošević kaže da je za manje od mesec i po dana podeljeno oko 140 doza i da su premašena njihova očekivanja. Savetuje da je najbolje da deca prime vakcinu od devete do 14 godine, pre stupanja u seksualne odnose, jer je u detinjstvu najbolji imuni odgovor.

Pročitajte i… Stručnjaci poručuju: Zahvaljujući vakcinaciji kao preventivnoj meri, iskorenjene su mnoge zarazne bolesti!

Za deset godina primene u svetu , kako kaže, vakcinu je primilo 150 miliona dece i nus pojave, osim blagog crvenila i otoka ruke, nisu zabeležene.

Humani papiloma virus izaziva različite bolesti – pre svega karcinom grlića materice, zatim karcinom grla i ždrela, karcinoma krajnika, tako da se vakcina preporučuje i dečacima i devojčicama„, rekla je Miloševićeva u izjavi za Tanjug.

Do sada se vakcina mogla naći u slobodnoj prodaji i koštala je oko 300 evra, dok se sada može besplatno primiti u zdravstvenim ustanovama u regionima gde je zabeleženo najveće povećanje obolevanja od karcinoma grlića materice.

Pročitajte i… M&B anketa: Vakcinacija dece – za ili protiv?!

Vakcina se daje u dve doze pre stupanja u seksualne odnose ili u tri doze posle stupanja u seksualne odnose.

Predstavnica Udruženja „Roditelj“ Gordana Plemić kaže da je važno da roditelji budu obavešteni o značaju vakcinacije, da je reč o prevenciji mnogih bolesti koju izaziva HPV virus, a pre svega raka grlića materice.

Zato smo organizovali edukaciju da bi roditelji shvatili koliko je važno da je dete u najranijem periodu vode na preglede i koliko je važna vakcinacija„, naglasila je Plemićeva.

HPV vakcina pruža visoku zaštitu od raka grlića materice koji je u 75 odsto slučajeva izazvan HPV virusima. Vakcina se uspešno primenjuje u 130 zemalja sveta, uključujući 19 zemalja EU i sve zemlje regiona.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije