28.03.2014 Zdravlje deteta

Zabrinjavajući podaci: Milion dece godišnje oboli od tuberkuloze

Godišnje u svetu od tuberkuloze ukupno oboli oko milion dece, a oko 32.000 dece oboli od tuberkuloze koja je otporna na lekove, pokazale su nove procene američkih naučnika.

tub

Naučnici navode da je to dvostruko više nego što se ranije mislilo i upozoravaju da je u svega trećini slučajeva postavljena dijagnoza.

Veliki broj dece pati i umire nepotrebno od tuberkuloze„, kaže statističarka Helen Dženkins iz bostonske bolnice Brigham and Women’s koja je vodila istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu „Lanset“.

Uprkos tome što deca čine oko četvrtine svetske populacije, do sada nije bilo procena koliko ih pati od rezistentnih oblika tuberkuloze„, kaže Ted Koen koji je radio na istaživanju, piše portal Pliva.

Infekcije tuberkuloze posebno je teško utvrditi kod dece zbog toga što bolest u tom uzrastu izgleda drugačije nego kod odraslih.

Uzrok bolesti je bakterija koja napada pluća i širi se ljudskim kontaktom putem iskašljavanja zaražene osobe.

Kod dece bolest verovatno zahvata i druge delove tela, ali ne nužno i pluća„, kaže Dženkins i dodaje da, iako su pluća zahvaćena, kod dece je manje bakterija pa se teže „ulove“ postojećim metodama dijagnostike.

Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da se tuberkuloza u 2012. pojavila kod 8,6 miliona ljudi, a od nje je te godine umrlo 1,2 miliona ljudi.

Od sojeva tuberkuloze otpornih na lekove, 2012. je u svetu obolelo oko pola miliona ljudi, a procene govore da će se tim sojevima do 2015. godine zaraziti do dva miliona ljudi.

Izvor: Tanjug

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije