15.12.2014 Zdravlje deteta

Zatvor kod starijih beba

Zatvor je česta pojava, pogotovo kod beba koje se hrane na flašicu i onih koje su prešle na čvrstu hranu. Iako najčešće ne predstavlja razlog za brigu, ipak je važno da brzo reagujete jer mogu da se jave bolovi, a „kaka“ koja se nakuplja u debelom crevu brzo se suši i detetu postaje sve teže da je izbaci.

lecenje zatvora

Od osmog meseca

Kada je beba potpuno prešla na čvrstu hranu, jednostavne promene u ishrani obično mogu da reše problem. Pokušajte sledeće:

* Dajte joj mnogo tečnosti. Najbolje je da to budu voda ili razblaženi voćni sok.
* Obroke treba da uzima uvek u isto vreme.
* Dajte joj više hrane na bazi celog zrna žitarice, a za doručak ovsene pahuljice.
* Ponudite joj više svežeg ili sušenog voća i povrća jer ono sadrži mnogo vlakana: suvo grožđe, kajsije i smokve, grašak i pasulj, slatki kukuruz, pečeni pasulj i pečeni paradajz.

Izbegavajte upotrebu čepića, osim ako vam to nije preporučio lekar koji bi, inače, mogao da vam propiše neki blaži laksativ. Na raspolaganju vam je veliki izbor laksativa tako da, ako neki ne odgovara vašem detetu, možete da pokušate sa drugim.

Nakon prvog rođendana

Neke bebe ovog uzrasta stiču naviku zadržavanja stolice – možda zato što im je naporno da stalno idu na nošu ili zato što su već prošli kroz bolno iskustvo sa tvrdom stolicom, koja je verovatno povredila osetljivu kožu anusa. U težim slučajevima zatvora, izmet koji se nalazi iza tvrdog „čepa“ u tečnom je obliku i curi oko njega.

Da biste ublažili simptome, pokušajte sa nekim od saveta koje smo vam dali u prethodnom delu teksta. Ako ovaj problem muči vaše dete nekoliko meseci, moraćete da zatražite pomoć specijaliste – terapija može da potraje dugo da bi se ponovo uspostavila navika pražnjenja creva i postiglo da se dete opusti.

Kada potražiti savet lekara?

Ako sve ove mere ne urode plodom, ili ako primetite krv u stolici, potražite savet lekara. Ne odlažite profesionalnu pomoć jer što duže budete čekali, to će proces lečenja biti teži.

Lekar će pregledati anus, proveriće tonus mišića i videti da li ima ogrebotina, pa će proceniti da li je potreban neki blagi laksativ. Oni se uzimaju sa šest do osam čaša vode dnevno, a omogućavaju čišćenje debelog creva u roku od 24 sata.

Neka deca moraju da uzimaju laksative mesecima, dok je drugima dovoljna i „sena“ (laksativ na biljnoj bazi). Ako ni te mere ne pomognu, vaše dete biće upućeno u bolnicu na dalja istraživanja.

Autor: Life Content, M.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije