02.12.2015 Zdravlje deteta

Zimske bolesti: 6 supersaveta protiv prehlade

Prva bebina prehlada frustrirajuća je kako za dete, tako i za roditelje, ali s početkom zime, gotovo ju je nemoguće zaobići. Evo kako da ublažite simptome i pomognete mališanu!

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Imunološki sistem beba nije dovoljno razvijen, pa su stoga podložnije zarazama. Sasvim je normalno (i poželjno) da se tokom prve godine dete prehladi nekoliko puta, da bi njegov organizam kasnije umeo da prepozna i na vreme uništi izazivače bolesti. Jeste stresno, ali je korisno. Mada ne postoji univerzalni lek protiv prehlade, postoje načini na koje možete pomoći bebi i olakšati joj tegobe. Važno je upamtiti da detetov imunološki sistem jača sa svakom novom prehladom, tako da će se ubuduće lakše izboriti sa novim infekcijama. Nudimo vam nekoliko saveta kako da ubrzate bebino ozdravljenje.

1. Dajte mu da pije što više tečnosti

Prehlađeno dete gubi mnogo tečnosti iz organizma, pogotovo ako ima povišenu telesnu temperaturu i ako se preznojava, pa ju je stoga potrebno nadoknaditi. Zapušenost nosića će otežati sisanje, pa zato hranite bebu u manjoj meri, ali češće. Takođe, osim majčinog mleka ili mlečne formule, dajte bebi da pije i prokuvanu ohlađenu vodu.

2. Redovno čistite nosić

Deca do svoje četvrte godine ne znaju kako da izduvaju nosić, pa kad im se on zapuši, situacija se dodatno komplikuje. Konsultujte se sa svojim pedijatrom ili apotekarom da vam preporuči kapi za nos. Stavljajte ih detetu u obe nozdrve desetak minuta pre obroka.

Drugo rešenje je da izvučete sluz pomoću nazalnog aspiratora (ima ih dosta vrsta na našem tržištu). Ukoliko ne uspete da pomognete bebi na ova dva načina, pokušajte nežno da joj obrišete nosić mekom, pamučnom maramicom – bolje nego papirnom, jer se njome lako iritira koža oko nosa. Zatim taj predeo namažite kremicom (najbolje na bazi vazelina) kako biste sprečili crvenilo i širenje infekcije.

Evo jednog delotvornog trika: nežno zagolicajte unutrašnost bebine nozdrve štapićem za uši ili komadićem vate, da biste je podstakli da kine. Kijanjem će izbaciti veći deo sluzi iz nosića, pa ćete lakše moći da je uklonite.

3. Osvežite vazduh

Nelagodnost i otežano disanje usled prehlade rezultira bebinim čestim buđenjem tokom noći. Utešite se činjenicom da će prehlada proći za nedelju dana, a u međuvremenu primenite sve trikove da umirite i uspavate svog mališana. Presavijte peškirić i postavite ga pod dušek tačno ispod detetove glavice, jer će mu blagi nagib olakšati disanje. Nemojte mu stavljati jastuk jer ćete tako sprečiti mogućnost gušenja i uvek stavljajte bebu da spava na leđima.

Vazduh u spavaćoj sobi usled centralnog grejanja postaje suv, što dovodi do toga da sluz iz zapušenog nosa brže očvrsne. Postavite posudicu s čajem od nane na grejno telo – isparavanje će osvežiti i ovlažiti vazduh u prostoriji.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije