16.12.2013 Zdravlje deteta

Zimski vodič: Saveti o ličnoj higijeni bolesnog deteta

U narednih nekoliko dana, obradovaćemo vas malim zimskim vodičem na našem portalu. Sa dolaskom hladnih dana svaka mama susreće se sa prehladama i bolestima svog mališana. Kako biste to sprečili, važno je da vodite računa o higijeni deteta, a mi vam donosimo šest korisnih saveta.

kupanje

1. Disajni putevi

Vrlo je značajna higijena kada se neguje dete koje boluje od prehlade ili druge infekcije disajnih puteva. Fiziološki rastvor upotrebljava se već u prvim danima života da bi se očistio bebin nosić. Mikroorganizmi se razmnožavaju u sekretu, pa je preporučljivo da se on odstrani iz nosa, čime će se poboljšati i disanje.

2. Sluzokoža oka

Pri prehladi i drugim infekcijama disajnih puteva, često je infekcijom zahvaćena i sluzokoža oka. Kada plačemo, ujedno i šmrcamo, jer se suze slivaju i kroz nos, a ako je nos začepljen, onda će i oči biti natečene i suzne. Bebine oči treba prati (prebrisati) fiziološkim rastvorom koristeći gazu.

3. Čišćenje nosa

Bebe i mala deca ne znaju da izduvaju nos, pa im je neophodna vaša pomoć. Nos je kod najmlađih vrlo osetljiv organ i treba ga čistiti sa posebnom pažnjom jer se dete buni čim mu se približite. Štapić obmotan vatom natopite u čaj od kamilice ili sleza i njime pažljivo prebrišite nosne otvore i odstranite sluz koja se tu nakupila.

4. Ušni kanal

Ovaj postupak treba obavljati s oprezom, a ako je dete nemirno, nemojte ga ni započinjati. Ušnu školjku možete da operete jedino zamotuljkom vate koji ste prethodno natopili toplom vodom. Ako je uho začepljeno, obratite se lekaru.

5. Higijena zuba

Dete u svemu voli da imitira odrasle, pa će mu i pranje zuba svakako biti interesantno. Nabavite kvalitetnu četkicu za zube i dečiju pastu. Ovu naviku trebalo bi da usvoji već u ranom uzrastu.

6. Kupanje i prehlada

Dete treba da kupate iako je prehlađeno, iako ima povišenu temperaturu. Ima roditelja koji se uzdržavaju od toga da dete u tim slučajevima kupaju, strahujući od pogoršanja njegovog stanja. Jedini uslov koji treba da ispunite jeste da dete ne bude izloženo nagloj promeni temperature. Skidanje deteta, kupanje i ponovno oblačenje trebalo bi izvesti u istoj prostoriji.

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije