13.12.2017 Ishrana

Zdravi zalogaji – idealna užina za trudnice i bebe

Možda ste u drugom stanju, ili pak počinjete davati svojoj bebi kašice? A možda su vam potrebne sveže ideje za hranjive dečje užine? Kako god bilo, vreme je da uvedete neke novitete u obroke i tako obezbedite pet porcija voća i povrća na svakodnevnoj bazi. Evo i zašto:

Ukoliko trudnice obogate jelovnik ovim ukusnim jelima, uneće u organizam sve neophodne hranljive sastojke. Ako ih pak nudite detetu, izložićete ga novim ukusima, teksturama, bojama i mirisima hrane, što će ga učiniti spremnijim da proba nove namirnice, kao i da se raznovrsnije hrani u kasnijem životu. Osim toga, uz ove obroke – izbeći ćete scene dečjeg negodovanja i odbijanja hrane. Oklevanje dece da probaju nešto novo potiče od evolutivnog instinkta preživljavanja. No, ako vas vide da jedete s uživanjem, deca će se osećati sigurnije i neće previše oklevati da probaju nešto novo.

Dakle, ovo su predlozi za 10 užina baziranih na hranjivom i ukusnom voću i povrću. A odnose se i na trudnice i na mališane…

Rikota sir s komadićima jabuke i somuna

Ova vrsta polumasnog ili masnog sira od nefermentisanog mleka (kravljeg, kozjeg ili ovčijeg) sadrži malo soli, ali mnogo proteina i kalcijuma, što je od vitalnog značaja za jake kosti. Tostirajte manji tanki somun dok ne omekša (korica ne treba da bude previše hrskava), a zatim ga isecite na tanke trake, koje ćete premazati sa 50 g rikote. Manju jabuku isecite na tanke kriške i poslužite je uz somun.

Tost sa sirom i paradajzom

Nekoliko kolutova paradajza na parčetu tosta sa sirom – primer je vrlo ukusne užine. Na tostirano parče hleba stavite polovinu paradajza isečenog na tanke kolutove. Odozgo izrendajte malo tvrdog sira, a onda grilujte tost dok se sir ne istopi. Isecite tost na šire trake i poslužite ga mališanu za užinu. Tost možete preliti i s malo balzamika.

Italijanske grisine s namazom od avokada

Ovo je primer prepodnevne ili poslepodnevne ukusne užine koja se jednostavno pravi i ne opterećuje želudac. Kašikom izvadite meki deo polovine manjeg avokada i isitnite ga viljuškom. U to umešajte kašičicu krem sira. Poslužite mališanu s dve italijanske grisine.

Grilovane banane

Ovo može biti ukusan desert, ili pak doručak za vikend. Otcepite parče tanke folije dovoljno veliko da u njega možete umotati bananu. Poprskajte unutrašnji deo folije kašičicom ekstrakta vanile i s pola kašike sveže isceđenog soka od pomorandže. Oljuštite bananu i stavite je u foliju, a zatim je premažite s malo soka od pomorandže. Grilujte pet minuta. Sačekajte da se ohladi i poslužite s kašikom grčkog jogurta.

Orašasti štapići celera

Ovaj tip užine, bogat proteinima i jednostavan za pripremu, idealan je za mališane starije od godinu dana, budući da je celer prilično tvrda namirnica. Jedan štapić celera nafilujte kašičicom putera od kikirikija. Ukoliko užinu pripremate za dete, isecite celer na komadiće u veličini koja će mu odgovarati.

Kriške dinje s malinama

Ove dve vrste voća prirodno su slatke, a i sjajna su kombinacija. Ako imate mlađu bebu, ispasirajte šaku malina i stavite je na krišku dinje. Stariji mališani mogu jesti cele maline.

Hleb s jajima i voćnim jogurtom

Ovo može poslužiti kao hranjiv doručak ili ručak. Ostavite dva parčeta integralnog hleba da odstoje preko noći. Ujutro ulupajte jedno jaje i malo cimeta. U to umočite parčiće hleba, koje ćete zatim peći u teflonskom tiganju, na kašičici maslinovog ulja. Hleb pecite s obe strane dva do tri minuta, a zatim ga izvadite iz tiganja i isecite na trake. Napravite voćni premaz od kašike grčkog jogurta i dve kašičice pirea koji ste napravili od šake jagoda ili borovnica.

Jogurt od smrznutog bobičastog voća

Ovo je izuzetno zdrava i osvežavajuća užina. Nakratko izmiksajte šaku različitog bobičastog voća, a zatim to umešajte u 125 g jogurta. Dobićete ukusan, a zdrav voćni jogurt.

Španski omlet

Mešavina zdravog povrća idealan je izbor za ručak, ali i za večeru. Premažite tiganj s dve kašike maslinovog ulja, a onda na umerenoj temperaturi dinstajte iseckanu polovinu crnog luka i polovinu paprike. U to umešajte 150 g skuvanog slatkog krompira (iseckanog na kockice), a zatim dinstajte još dva minuta. Ulupajte dva jajeta pa time prelijte povrća. Nastavite da kuvate dok masa ne postane čvrsta. Prebacite omlet na gril (u rernu) da bi se jaja potpuno skuvala. Pre nego što ga servirate, omlet isecite na kriške u veličini koju vaše dete može savladati. Naravno, ukoliko pripremate za sebe, povećajte porciju.

Voćni tost

Voćni hleb je slatkog ukusa, ali ne sadrži previše šećera, tako da će na pravi način zameniti običan hleb ili peciva za doručak vikendom. Osim toga, vari se nešto sporije, pa će vam (ili detetu) obezbediti duži priliv energije. Tostirajte dva parčeta voćnog hleba i namažite ih rikotom. Servirajte ih s jednom zrelom breskvom isečenom na tanke kriške.

Foto: Guliver/Thinkstock




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Prethodna vest

Sledeća vest

još iz kategorije