08.02.2014 Ishrana

15 odličnih predloga za (brzi) ručak

Znamo da živite brzim tempom i da često nemate vremena da kuvate, ali to vas ne sme sprečiti da svom detetu svakog dana pripremite zdrav i ukusan obrok. Pred vama je petnaest zdravih namirnica i isto toliko jednostavnih načina kako da od njih na brzaka pripremite kvalitetan obrok za svog mališana…

rucak

1. AVOKADO: Poznato je da je avokado voćka koja sadrži obilje vitamina, minerala i zdravih masnih kiselina.

Kako ga pripremiti?

Oljuštite avokado, izvadite mu košticu i isecite ga na komadiće. Uzmite nekoliko integralnih krekera i kratko ih smrvite u secku. Pospite avokado mlevenim krekerima, blago ga izgnječite, pa pomešajte. Poslužite detetu uz šolju jogurta.

2. BANANA: Osim što je ukusna, ova voćka je pravi rudnik kalijuma.

Kako je pripremiti?

Oljuštite veliku, zrelu bananu i izgnječite je. U dve kašike meda umešajte veliku kašiku raženih pahuljica i mlevenih badema, a zatim ovu smesu umešajte u masu od banane. Ako svemu ovome dodate i čašu sveže iseđenog soka od narandže, vaše dete će dobiti kaloričan i zdrav obrok.

3. PASULJ: Pasulj, bob i sočivo su mahunarke bogate proteinima i biljnim vlaknima.

Kako ga pripremiti?

Šaku pasulja (boba ili sočiva) skuvajte u blago osoljenoj vodi, procedite ga i sameljite u secku. Pripremite bešamel od sira, pa ga pomešajte sa pireom od pasulja.

Priprema bešamela od sira: kašičicu putera istopite na tihoj vatri, sklonite sa vatre, a zatim u istopljeni puter umešajte punu kašiku švapskog sira. Pomešajte i razredite s malo toplog mleka.

4. ŠVAPSKI SIR: Domaći švapski sir bogat je kalcijumom.

Kako ga pripremiti?

Napravite omlet od dva jajeta, blago ga osolite prstohvatom morske soli i začinite s malo sitno iseckanog peršunovog lišća, a zatim u njega umešajte punu kašiku švapskog sira. Poslužite detetu uz krišku integralnog hleba i svež sok od cvekle (ili šargarepe).

5. GREJPFRUT (crveni): Mada ga deca nerado jedu zbog gorkog ukusa, crveni grejp je izuzetno zdrava voćka.

Kako ga pripremiti?

Presecite jedan veliki grejp napola, uklonite mu semenke i oštrim nožem ga odvojite od kore (ali ga nemojte vaditi iz nje). Pospite malo cimeta, obilno premažite medom, a zatim kratko zapecite u mikrotalasnoj pećnici (1-2 minuta). Izdubite sredinu grejpa, izručite je u činiju i pomešajte s nekoliko kašika voćnog jogurta.

6. HUMUS: Zvuči kao da je reč o zemlji za cveće, ali zapravo govorimo o hranljivom namazu spravljenom od leblebije, susama, maslinovog ulja, limunovog soka i malo belog luka.

Priprema humusa: Sameljite u prah šaku leblebije i tri kašičice susama. Zagrejte dve kašike maslinovog ulja, dodajte tri čena zgnječenog belog luka, a zatim u ovo umešajte samlevenu leblebiju i susam. Dodajte kašiku sveže isceđenog limuna, pa sve dobro umutite. Ovom masom premažite dva parčeta integralnog hleba ili tosta, pa poslužite detetu uz jogurt.

7. KELJ: Deca po pravilu nisu ljubitelji variva od kelja, zato probajte da pripremite ovo zdravo povrće na drugačiji način, pa će ga zavoleti.

Kako ga pripremiti?

Skinite desetak listova s glavice kelja, operite ih i odsecite im peteljke. Svaki list premažite s malo maslinovog ulja i blago osolite morskom solju. Poređajte listove u namašćenu tepsiju, pa ih pecite 20 minuta u pećnici prethodno zagrejanoj na 180 stepeni. Pečeni kelj poslužite detetu sa štapićima trapista i šargarepe.

8. BROKOLI: Ovo zdravo povrće kod većine dece izaziva grimasu gađenja na licu, ali ako ga pripremite na naš način, možda se ta grimasa pretvori u osmeh.

Kako ga pripremiti?

Izdinstajte 10 cvetića brokolija na istopljenom puteru, dok ne omekšaju. U zasebnoj posudi skuvajte pola šoljice integralnog pirinča, malo naribanog celera i jednu narendanu šargarepu. Promešajte. Vatrostalnu posudu tanko premažite maslinovim uljem, pa po njenom dnu poređajte cvetiće brokolija. Preko njih uspite masu od pirinča i povrća i zalijte umućenim jajetom. Pecite desetak minuta u zagrejanoj pećnici. Izvadite iz rerne, narendajte odgore malo trapista, pa vratite u pećnicu još nekoliko minuta.

9. ANANAS: Svež ananas je izuzetno zdrava voćka, a cena mu je i više nego povoljna.

Kako ga pripremiti?

Isecite dve kriške ananasa, oljuštite im koru, a zatim ih kratko zapecite u mikrotalasnoj pećnici (dva minuta). Pečeni ananas izgnječite i pomešajte sa dve velike kašike krem sira. Premažite dve kriške integralnog hleba ovom smesom, dodajte šolju sojinog mleka i ukusan obrok je gotov.

10. RAVIOLI: Ovu tradicionalnu italijansku testeninu, koju možete kupiti smrznutu u svakoj prodavnici, lako ćete pretvoriti u ukusan obrok.

Kako ih pripremiti?

Skuvajte raviole u blago osoljenoj vodi kojoj ste dodali kašiku maslinovog ulja. Ocedite od vode, pomešajte sa pesto sosom i isecite na parčiće veličine zalogaja.

Pesto sos: ubacite u secko dve šoljice svežeg bosiljka, pola šoljice maslinovog ulja, dva zgnječena čena belog luka, dve kašike mlevenih badema, jednu kašičicu morske soli i pola šoljice ribanog parmezana, pa sve izmiksajte.

11. PARADAJZ: O lekovitosti i dobrim stranama paradajza nije potrebno mnogo govoriti.

Kako ga pripremiti?

Tri krupna paradajza poparite vrelom vodom, oljuštite ih i sameljite u secku. Posebno skuvajte šoljicu sočiva, sameljite ga u pire i izmešajte sa kašikom maslinovog ulja. Mleveni paradajz stavite da se krčka. Dodajte šoljicu vode i pola kašičice morske soli. Kada provri, smanjite vatru, pa nastavite da kuvate još nekoliko minuta. Sklonite s vatre, pa u čorbu od paradajza umešajte pire od sočiva. Po želji, odgore narendajte malo trapista.

12. TIKVICE: Mlade tikvice su lako svarljive, ukusne i izuzetno zdrave.

Kako ih pripremiti?

Dve veće tikvice dobro operite i oljuštite. Narendajte ih na krupno rende i malo posolite. Kada povrće pusti vodu, ocedite ga i stavite u posudu. Dodajte kašiku integralnog brašna, jedno jaje, kašičicu sitno isečenog peršunovog lista i dve kašike sitno isečenih zelenih pera mladog luka. Dobro izmešajte, izručite u vatrostalnu posudu i zapecite u rerni (gotovo je kada porumeni). Poslužite uz veliku šolju jogurta.

13. LOSOS: Ova vrsta ribe veoma je bogata omega-3 masnim kiselinama.

Kako ga pripremiti?

Filete lososa prosušite papirnim ubrusom, posolite i premažite maslinovim uljem. Pecite ih u tepsiji koju ste prethodno obložili papirom za pečenje. U međuvremenu napravite preliv: sitno isečenu crvenu papriku izdinstajte na malo rastopljenog putera dok ne omekša. Dodajte parče isečenog avokada i ananasa, a zatim sve to začinite s dosta sitno iseckanog peršunovog lišća. Sklonite s vatre pa u masu od povrća i voća umešajte kašiku švapskog sira. Ovom masom obilato premažite svaki filet, pa poslužite detetu uz parče integralnog hleba i svež sok od cvekle.

14. PILEĆE BELO MESO: Ovo je omiljena vrsta mesa svoj deci, ali evo novog načina na koji ga možete pripremiti – svideće vam se!

Kako ga pripremiti?

Belo meso isecite napola, a zatim svaku polovinu na tri dela. U posebnoj posudi pomešajte dve kašike mekinja, dve kašike prezli, kašiku sušenog peršunovog korena, kašičicu belog luka u prahu, kašičicu morske soli i kašičicu parmezana. Sve dobro promešajte ili, još bolje, sameljite u secku. Svako parče mesa uvaljajte u ovu smesu, pa ga položite u vatrostalnu tepsiju premazanu maslinovim uljem. Pecite 20 minuta u pećnici prethodno zagrejanoj na 180 stepeni. Poslužite uz tikvice pripremljene na naš način.

15. ZELENO LISNATO POVRĆE: Blitva, spanać, radič… Koje god da odaberete, nećete se pokajati…

Kako ga pripremiti?

Operite vezu blitve, isecite je na trake (sa drškama), pa je prelijte ključalom vodom i poklopite. Deset minuta kasnije ocedite blitvu od vode i sameljite je u secku. Napravite klasičan sos od svežeg paradajza, pa u njega umešajte samlevenu blitvu. Promešajte i začinite po ukusu s malo morkse soli i belog luka. Posebno skuvajte pirinač ili testeninu u obliku slova. U činijicu prvo sipajte dve-tri kašike pirinča ili testenine, pa preko nje izručite sos od blitve i paradajza. Po želji, odgore pospite ribanim parmezanom.

Autor: Life Content




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije